Οικογένεια Μαμιδάκη: Ο Κυριάκος έφυγε με το κεφάλι ψηλά - Το απόγευμα της Τρίτης η κηδεία του

Νεκρός στο σπίτι του στον Διόνυσο βρέθηκε ο Κυριάκος Μαμιδάκης, ιδιοκτήτης της Jet Oil. Τη σορό του 84χρονου εντόπισε το μεσημέρι ο γαμπρός του, ενώ δίπλα του βρέθηκε ένα όπλο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μαμιδάκης φέρει ένα και μοναδικό τραύμα.

Όπως όλα δείχνουν, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία “νίκησαν” τον επιχειρηματία. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιουνίου η εταιρεία «Mamidoil», συμφερόντων της οικογένειας Μαμιδάκη, κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99 στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

«Αυτός ο άνθρωπος, που λύγισε κάτω από το βάρος του ηγέτη, αποφάσισε να φύγει με το κεφάλι ψηλά, σε πείσμα των συνθηκών που ήθελαν να τον κάνουν να σκύψει το κεφάλι, αφήνοντας παρακαταθήκη σε όλους μας τις αξίες που υπηρέτησε χωρίς καμία παρέκκλιση σε όλη του ζωή» αναφέρει χαρακτηριστικά η οικογένεια.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στη Jetol τονίζουν ότι «η πράξη του αυτή φανερώνει κατά πολύ το ήθος και το χαρακτήρα του» και προσθέτουν ότι «η απώλειά του μας βύθισε όλους σε θλίψη, το όραμά του όμως δεν θα πάψει ποτέ να φωτίζει το δρόμο μας. Η πράξη του αυτή, όσο τραγική και αν είναι, φανερώνει κατά πολύ το ήθος και το χαρακτήρα του».

Το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου των αδελφών Μαμιδάκη αποφάσισε να κηρύξει διήμερη αργία σε ένδειξη πένθους για τις εταιρείες του ομίλου και να προβεί σε δωρεά στη μνήμη του.

«Ο Κυριάκος Μαμιδάκης συνέδεσε το όνομά του με τη δημιουργία και έγραψε ιστορία στην εξέλιξη της επιχειρηματικότητας, εντός και εκτός Ελλάδας. Ακολουθώντας το όραμά του, σχεδόν μισό αιώνα πριν, έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός πολυσχιδούς ομίλου με δραστηριότητα στην εμπορία πετρελαιοειδών, την ναυτιλία, τον τουρισμό και στην παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Υπήρξε διορατικός και ακούραστος ηγέτης, καθοδηγητής, σεβαστός και προσιτός συνεργάτης, ανιδιοτελής, ακέραιος και απλός άνθρωπος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου.

Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες θα πουν το «τελευταίο αντίο» στον Κυριάκο Μαμιδάκη στις 6 το απόγευμα της Τρίτης στο Κοιμητήριο Κηφισιάς. Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων, τυχόν δωρεές στη μνήμη του εκλιπόντος, να γίνουν για την υποστήριξη της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων ή του Γηροκομείου Χανίων.

Η συζήτηση για την αίτηση της εταιρείας έχει οριστεί να συζητηθεί τον Νοέμβριο, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για συνολικό χρέος της Mamidoil στα 340 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιος ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης

Γεννήθηκε το 1936 στο χωριό Ανώσκελη, ένα μικρό χωριό της Επαρχίας Κισσάμου των Χανίων. Ήταν ένα από τα εφτά παιδιά του Αλέξανδρου και της Ειρήνης Μαμιδάκη.

Αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή το 1951 και ολοκλήρωσε δια αλληλογραφίας τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE.

Άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1952 στην εταιρία εμπορίας πετρελαιοειδών του θείου του Γ. Ι. Μαμιδάκη.

Το Νοέμβριο του 1968 ίδρυσε μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο τη δική τους εταιρία, τη JETOIL.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης ήταν Πρόεδρος των εταιριών του Ομίλου Αφων Μαμιδάκη. Πρόκειται για έναν μεγάλο όμιλο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχειρηματική ζωή της χώρας και με αξιόλογη διεθνή παρουσία. Στον Όμιλο Μαμιδάκη ανήκει και η Mamidoil Jetoil ΑΕ, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιχείρηση και ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60 για την αποθήκευση και διανομή πετρελαιοειδών προϊόντων. Η Mamidoil Jetoil εντάσσεται ανάμεσα στις 4-5 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου των πετρελαιοειδών στην ελληνική αγορά, με ποσοστό 8% περίπου ετησίως.