ΣΟΚ από τα νέα πακέτα τσιγάρων - Αποκρουστικές φωτογραφίες

Σάπια δόντια, άρρωστοι πνεύμονες, εικόνες καρκίνου, ένας νεκρός καπνιστής και ένας άλλος με μάσκα οξυγόνου, είναι μερικές από τις εικόνες που έκαναν την εμφάνισή τους στα πακέτα τσιγάρων.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/44 , πλέον και στα ελληνικά πακέτα τσιγάρων εκτός από το μήνυμα προς αποφυγήν του καπνίσματος θα υπάρχουν και ανατριχιαστικές φωτογραφίες που αδιαμφισβήτητα, προκαλούν σοκ.

Συνολικά 12 από τις 36 εικόνες που υπάρχουν θα εναλλάσσονται κάθε έξι μήνες με στόχο να κάνουν πολλούς να το ξανασκεφτούν προτού πάρουν την απόφαση να βάλουν τσιγάρο στο στόμα τους.

Με την ελπίδα, λοιπόν, πως μία εικόνα χίλιες λέξεις, ο στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών. Άλλωστε, τα υπάρχοντα μηνύματα όπως “οι καπνιστές πεθαίνουν πρόωρα” ή “το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει” και όσα αφορούν στους παθητικούς καπνιστές, δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον αγώνα κατά του καπνίσματος.

1

2

3

Αξίζει να σημειωθεί πως στη νέα γενιά είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που έγινε σε 53.842 μαθητές, 12-14 ετών, σε 1.267 ημερήσια και εσπερινά δημόσια Γυμνάσια της χώρας, με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΚΕΔΕ. Ενας στους δέκα μαθητές Α’ και Β’ Γυμνασίου συγκαταλέγεται στους ενεργούς καπνιστές (σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα η πλειοψηφία των μαθητών αναφέρει ότι δεν αντιμετώπισε κάποια δυσκολία στο να αγοράσει τσιγάρα σε αυτήν την ηλικία, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα την Πολιτεία ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των ανηλίκων.