ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα πολλά πρόσωπα της ανθρωπιάς στην Ελλάδα της κρίσης (Μέρος Β΄)

Από την Πλατεία Βικτωρίας , το politisonline.com επισκέφθηκε τα χωριά SOS στην Βάρη. Εδώ φιλοξενούνται δεκάδες παιδιά ακόμη και από 4 ετών μέχρι την ηλικία των 15. Τα παιδιά προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες, συνήθως με ιδιαίτερα τραυματικές εμπειρίες.

Ωστόσο, εκεί τους περιμένει μια πολύ ζεστή αγκαλιά σε ένα ήσυχο περιβάλλον που προσφέρει, αν μη τι άλλο, ασφάλεια. Στα πεντακάθαρα σπίτια, μένουν από 3 έως και 5 με 6 παιδιά με “αρχηγούς” των πολυμελών οικογενειών τις μητέρες SOS. Πρόκειται για γυναίκες οι οποίες έχουν την ανάγκη να διαθέσουν όλο τον χρόνο τους για την ανατροφή και την καθημερινή φροντίδα παιδιών που δεν είχαν την τύχη να ζήσουν μαζί με τους βιολογικούς τους γονείς.

Η μητέρα SOS δεν κάνει εθελοντισμό, καθώς πληρώνεται κανονικά με μισθό. Ωστόσο ποιος μπορεί να χαρακτηρίσει ως “δουλειά” την μητρότητα; Η διαδικασία, ώστε να γίνει η τελική επιλογή, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη. Εξειδικευμένοι επαγγελματίες ψυχολόγοι εξετάζουν τις υποψήφιες “μητέρες” για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για ισορροπημένα άτομα με μεγάλη αγάπη για τα παιδιά.

“Η πληρωμή γι’ αυτόν τον ρόλο που “παίζουμε” δεν αντιστοιχεί σε χρήματα. Σκεφτείτε πόσο σπουδαίο είναι τόσα παιδιά να σε φωνάζουν “μαμά” και να το νιώθουν”, μας είπε η κυρία Μαρίνα. “Τα βλέπεις να μεγαλώνουν, να σπουδάζουν και να στέκονται στα δικά τους πόδια. Όλα αυτά τα χρόνια φροντίζεις καθημερινά για το διάβασμά τους, τα ρούχα τους, το φαγητό τους, συζητάς, παίζεις, γελάς, τσακώνεσαι πολλές φορές. Πώς είναι δυνατόν να μην σε αποκαλούν “μαμά” αλλά και να μην νιώθεις ότι πραγματικά είσαι μαμά τους;”.

Εκτός από τα σπίτια στο χωριό SOS, υπάρχει και το κεντρικό γραφείο. Σ’ αυτόν τον χώρο τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να διαβάσουν αλλά και να συναντηθούν με τους βιολογικούς γονείς και τους στενούς συγγενείς. Συνήθως οι βιολογικοί γονείς είτε δεν επιθυμούν να έχουν επαφές με τα παιδιά τους είτε δεν είναι σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι υπεύθυνοι εξηγούν σε υγιείς (σωματικά τουλάχιστον) μαμάδες και μπαμπάδες ότι πρέπει, έστω και λίγες φορές τον χρόνο, να βλέπουν από κοντά τα παιδιά τους. Ωστόσο οι προσπάθειες αυτές δεν φέρνουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα…

Όλα τα σπίτια “λάμπουν” από τάξη και καθαριότητα. “Είναι το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδάκια μας”, μας είπε μια από τις μητέρες SOS.

Σε κάθε σπίτι, υπάρχει πάντα ένα δωμάτιο για την θεία SOS. Πρόκειται για γυναίκες οι οποίες είτε προορίζονται να γίνουν μητέρες SOS και βρίσκονται σε “εκπαιδευτικό” στάδιο είτε να παραμείνουν σε αυτόν τον ρόλο. Η θεία SOS δεν έχει την υποχρέωση να μένει συνεχώς μέσα στο σπίτι, σε αντίθεση με την μητέρα η οποία είναι -ως οφείλει- διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο για 365 μέρες τον χρόνο για τις ανάγκες των παιδιών.

Τα παιδικά δωμάτια με τα προσωπικά αντικείμενα των παιδιών, τα γραφεία, τα βιβλία και τα παιχνίδια τους. Εδώ θα περάσουν τουλάχιστον ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ζωής τους όπως είναι η παιδική και η εφηβική ηλικία.

Η μητέρα SOS δεν διαφέρει σε τίποτα από μια “κανονική” μητέρα.

Το χωριό SOS στη Βάρη είναι κυριολεκτικά χωριό. Υπάρχουν σπίτια, σοκάκια και φυσικά πολύ πράσινο. Εδώ τα παιδιά είναι ελεύθερα να κινηθούν στον χώρο καθώς δεν υπάρχουν οι κίνδυνοι της πόλης, όπως αυτοί που προκύπτουν από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Ειδικά όταν ανοίγει ο καιρός, τίποτα δεν είναι καλύτερο από μια βόλτα στην παιδική χαρά.

Περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία:

Παιδικά Χωριά SOS: www.sos-villages.gr

Κωνσταντίνα Βρεττού