Χάος στον Πειραιά - Μετανάστης προσπαθεί να πετάξει σε λιμενικό ένα μωρό

Εικόνες φρίκης. Εικόνες που με τίποτα δε θυμίζουν πολιτισμένη κοινωνία διαδραματίστηκαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και κατά την αποχώρηση των τριών γενικών γραμματέων της κυβέρνησης που επισκέφθηκαν τον Πειραιά προκειμένου να πείσουν τους πρόσφυγες να φύγουν από τις πύλες του λιμανιού ώστε να μεταφερθούν στους καταυλισμούς, εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς σκηνές, με μετανάστες να κινούνται απειλητικά κατά λιμενικών.

Εξοργισμένοι, φωνάζουν και διαμαρτύρονται. Τη στιγμή που λάμβανε χώρα η καθιστική διαμαρτυρία ένας λιμενικός συλλαμβάνει έναν πρόσφυγα, ενώ ένας άλλος, σε κλάσματα δευτερολέπτων, αρπάζει ένα μωρό από την αγκαλιά του πατέρα του, το σηκώνει στον αέρα θέλοντας κυριολεκτικά, να το πετάξει εναντίων των λιμενικών. Το μωρό πανικοβλημένο, πλαντάζει στο κλάμα με τους παρευρισκόμενους, πρόσφυγες και δημοσιογράφους να τρέχουν έντρομοι να το σώσουν.

Λίγη ώρα νωρίτερα είχε δοθεί εντολή από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής στους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν την περιοχή. Οι μετανάστες αντέδρασαν και έκλεισαν το δρόμο στην πύλη Ε3.

moro_10

Τα επεισόδια ξεκίνησαν αμέσως μετά την ενημέρωση των γ.γ. της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της οποίας ζητήθηκε από τους πρόσφυγες να φύγουν από το λιμάνι.  Τριάντα άνθρωποι κάθισαν στη μέση του δρόμου, σταματώντας ένα λεωφορείο της ΕΘΕΛ. Για πολλή ώρα επικράτησε αναστάτωση, με τα πνεύματα να παραμένουν οξυμένα και τους πρόσφυγες να συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους.

Στις δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης οι πρόσφυγες ανέφεραν πως δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέρα από το να φύγουν για τη Γερμανία. «Δεν ζητάμε ούτε φαγητό, ούτε σπίτι, ούτε ύπνο. Μόνο να ανοίξουν τα σύνορα», είπαν ορισμένοι εξ αυτών. «Είμαστε και εμείς άνθρωποι πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα» τόνιζαν οι περισσότεροι, υποστηρίζοντας ότι σε πολλά κέντρα φιλοξενίας οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες.

Με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι «δεν θέλω να δω την εικόνα μου το μεσημέρι», ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος έδιωξε τους δημοσιογράφους από το λιμάνι, για να ενημερώσει… πριβέ τους πρόσφυγες ότι πρέπει να φύγουν από τον Πειραιά.

Οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στον Πειραιά προκειμένου να καλύψουν την επιχείρηση της κυβέρνησης να απομακρύνει τους πρόσφυγες από τον άτυπο καταυλισμό εκδιώχθηκαν αμέσως μόλις αφίχθησαν οι γενικοί γραμματείς. «Θα πρέπει ο χώρος να εγκαταλειφθεί από τις κάμερες» ανακοίνωσε ο κ. Παπαδόπουλος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των δημοσιογράφων, που θέλησαν να μάθουν γιατί σήμερα -μετά από τόσες ημέρες- η κυβέρνηση θέλει να κάνει μια ενημέρωση στο… σκοτάδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις γενικοί γραμματείς (από το Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο κ. Τζανέτος Φιλιππάκος και από το Εθνικής Άμυνας ο Γιάννης Ταφύλης) συνέστησαν στους πρόσφυγες να μην εμπιστεύονται τι τους λένε διάφοροι, όπως συνέβη με το φυλλάδιο που διανεμήθηκε την Τρίτη, και πως τα βόρεια σύνορα παραμένουν κλειστά. Τέλος, τους ζήτησαν να μετακινηθούν σε ασφαλέστερα σημεία, καθώς η προβλήτα Ε3 δεν έχει τις δομές που πρέπει και δεν είναι κατάλληλη για να μείνουν.