"Μάχη" με τον χρόνο και την παραπληροφόρηση για να εκκενωθεί η Ειδομένη

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η εκκένωση της Ειδομένης, καθώς οι Αρχές προσπαθούν να προλάβουν την εξάπλωση ασθενειών λόγω της παρατεταμένης διαμονής ανθρώπων στο ύπαιθρο υπό άθλιες συνθήκες, την ίδια ώρα που οι πρόσφυγες είναι – στην καλύτερη περίπτωση – δύσπιστοι, λόγω και της εκτεταμένης παραπληροφόρησης που εξακολουθεί να υφίσταται.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής αναχώρησε το πρώτο από τα 20 λεωφορεία που έφτασαν το πρωί στην Ειδομένη με σκοπό να μεταφέρουν όσους πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, με προορισμό τη Βέροια.

Μια ακόμη ομάδα προσφύγων ενημερώθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προκειμένου να καταγραφούν οι ενδιαφερόμενοι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ειδομένη, Μάρκο Μπουόνο, έως σήμερα το απόγευμα είχαν καταγραφεί 400 άτομα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Σύριοι.

Μία νεαρή Σύρια, η Ντόχα, η οποία βρίσκεται εδώ και 39 ημέρες στην Ειδομένη, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι συνθήκες στον καταυλισμό έχουν καταστεί ανυπόφορες και θέλει να δώσει την ευκαιρία στο παιδί της να ζήσει καλύτερα για όσο διάστημα χρειαστεί να περιμένουν στην Ελλάδα έως ότου μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να μεταφερθούν περίπου 1.000 άτομα στην Πιερία και την Ημαθία. Για το σκοπό αυτό, γίνεται ενημέρωση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προκειμένου να καταγραφούν οι ενδιαφερόμενοι.

Ωστόσο, ομάδα προσφύγων παραμένει πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν. Ορισμένοι μάλιστα, προσπάθησαν να αποτρέψουν τους πρόσφυγες που αποφάσισαν να φύγουν,  τόσο με συνθήματα όσο και μπαίνοντας μπροστά στο λεωφορείο που αποχώρησε και χρειάστηκε να απωθηθούν από την αστυνομία, για να γίνει η αναχώρηση.