"Σε δύο εβδομάδες η Ειδομένη θα έχει αδειάσει"

Την εκτίμηση ότι σε μία με δύο εβδομάδες η πλειονότητα των προσφύγων από την Ειδομένη θα έχει μετακινηθεί οικειοθελώς στις οργανωμένες δομές που υπάρχουν, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, τονίζοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει με αστυνομική επιχείρηση, «θα χρειαστεί χρόνος για να ενημερωθούν γιατί είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, που ακούνε αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα».

«Δε θα μαζέψουμε τους πρόσφυγες. Πέραν του ότι δε θέλουμε μία αστυνομική επιχείρηση, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Είναι 12.000 άνθρωποι, οι μισοί γυναικόπαιδα, μέσα στη λάσπη. Με ποιο τρόπο να τους μαζέψεις;», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, μιλώντας στην ιστοσελίδα «News247», και προσέθεσε: «Τους ενθαρρύνουμε να μπούνε στα πούλμαν και να μεταφερθούν σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες.

Θα χρειαστεί όμως χρόνο για να ενημερωθούν, γιατί είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, που ακούνε αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα. Σε μία με δύο εβδομάδες θεωρούμε ότι θα έχει αδειάσει η Ειδομένη, αυτή είναι μία εκτίμηση που κάνουμε. Από εκεί και πέρα, έχει να κάνει με το είδος της συμφωνίας που θα κάνει η ΕΕ με την Τουρκία».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αυξήθηκαν οι ροές προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό είπε πως υπάρχει η εκτίμηση ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Μαρτίου οπότε αναμένεται οριστική συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού «είναι πολύ πιθανόν να επιχειρηθούν τετελεσμένα». «Εάν εγώ είχα ένα κύκλωμα που διακινεί κόσμο, θα τον έσπρωχνα τώρα και εάν ήμουν πρόσφυγας στα απέναντι παράλια θα σκεφτόμουν ας περάσω τώρα και βλέπουμε μετά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης πως «στο μεσοδιάστημα αυτό της αβεβαιότητας κυκλοφορούν προφανώς διάφορες φήμες ανάμεσα στους πρόσφυγες και γίνεται ένας χειρισμός από επιτήδειους, που τους λένε βγείτε στην Ελλάδα» για να συμπληρώσει ότι από τη μεριά της Ελλάδας γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν οι πρόσφυγες.

«Θα βγάλουμε ενημερωτικό φυλλάδιο στα αραβικά, τα φαρσί, δηλαδή τα περσικά και τα παστούν, διάλεκτο που μιλούν στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, στο οποίο θα εξηγούμε την κατάσταση. Αυτό θα αφορά και τον κόσμο στην Ειδομένη. Θα τους εξηγούμε ότι έτσι έχει η κατάσταση, μη συνωθείστε στα σύνορα τη στιγμή που το ελληνικό κράτος έχει δομές», προσέθεσε.