Δίχως τέλος το μαρτύριο των προσφύγων

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των προσφύγων καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι σε Ειδομένη και Πειραιά, ενώ τραγική είναι η κατάσταση και στα μη οργανωμένα καταλύματα της Αττικής. στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες ξεπερνούν πλέον τις 10.000, με τις συνθήκες παραμονής τους να εγκυμονούν και κινδύνους, αφού σχεδόν παντού έχουν δημιουργηθεί εστίες μόλυνσης.

Οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες έχουν να παλέψουν με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες δεν έχουν πια σκηνές και κοιμούνται μέσα στις λάσπες, ενώ το φαγητό και το νερό δεν επαρκούν. Και το πρόβλημα γίνεται οξύτερο καθώς οι διελεύσεις προς τη γειτονική χώρα εξακολουθούν και γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ υπήρξε εκ νέου κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής Ελλάδος – Σκοπίων.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Blue Star 1” μεταφέροντας 580 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο μετέφερε 255 άτομα από τη Χίο και 325 από τη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον σταθμό του ηλεκτρικού του Πειραιά.

Το σκηνικό στο προσφυγικό αλλάζει πλήρως η δήλωση που έκανε χθες ο Γιάννης Μουζάλας. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ουσιαστικά προετοιμάζει την ελληνική κοινωνία για συνύπαρξη με τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, ανακοινώνοντας ότι τα σύνορα της Ειδομένης δεν πρόκειται να ξανανοίξουν.