Πειθαρχική δίωξη κατά του Ισ. Ντογιάκου

Πειθαρχική δίωξη σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ισίδωρου Ντογιάκου άσκησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα tovima.gr, με μία απόφαση βαρύνουσας σημασίας που σύμφωνα με κύκλους του Εφετείου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στο πεδίο της Δικαιοσύνης.

Ο Υπουργός προέβη στην κίνηση αυτή, καθώς είχε πλέον στα χέρια του την υπόθεση Ντογιάκου, αφετηρία για την οποία στάθηκε η πειθαρχική έρευνα της προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Βασιλικής Θάνου.

Σύμφωνα με την κυρία Θάνου, η εκλογή Ντογιάκου στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έγινε παρατύπως καθώς δεν είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η προαγωγή του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας κ. Παναγιώτη Καραγιάννη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ ο αντίλογος του κ. Ντογιάκου βασίζεται στο γεγονός ότι ο κ. Καραγιάννης είχε παραιτηθεί από τη θέση του προϊσταμένου, και εκ του νόμου δεν μπορούσε να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ίδια θέση. Ο κ. Ντογιάκος είχε μάλιστα τότε κάνει λόγο για εξωθεσμική παρέμβαση της κυρίας Θάνου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η απόφαση Παρασκευόπουλου έρχεται μετά την απαλλακτική κρίση, τρόπον τινά, που έχει διατυπώσει για την υπόθεση Ντογιάκου, ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, και προϊστάμενος της Επιθεώρησης Δικαστηρίων και Δικαστών κ. Ν. Λεοντής, ο οποίος έκρινε – σύμφωνα με έγκυρες πηγές – ότι δεν συντρέχει λόγος πειθαρχικής δίωξης του κ. Ντογιάκου, ως εκ τούτου η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί.

«Η απόφαση Παρασκευόπουλου δεν ελήφθη σε κενό», υποστηρίζουν ανώτατοι δικαστικοί με τους οποίους μίλησε αργά το βράδυ της Παρασκευής Το Βήμα. Οι ίδιοι θυμίζουν, δε, ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, αμέσως μετά τη διατύπωση της κρίσης περί Ντογιάκου, ο Υπουργός αποφάσισε πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος του κ. Νίκου Λεοντή. «Με γερό πάτημα βεβαίως», σημειώνουν: ο κ. Λεοντής, οποίος διατηρούσε και την ιδιότητα του πρώην προέδρου της Επιτροπής Εφέσεων στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), κατηγορείται ότι προήδρευε επί εννέα χρόνια της Επιτροπής, δίχως να ενημερώνει ως όφειλε τον Άρειο Πάγο, ανανεώνοντας μονομερώς τη θητεία του.

Σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό η θητεία του δικαστή της ΕΠΟ έχει διετή διάρκεια, και μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις, εν γνώσει βεβαίως του Αρείου Πάγου, μπορεί να ανανεωθεί. Την υπόθεση αυτή καλείται τώρα να κρίνει το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας.