Μπλόκα μέχρι νεωτέρας... (upd)

Ούτε βήμα δεν κάνουν πίσω οι Βούλγαροι οδηγοί σε φορτηγά και νταλίκες, καθώς συνεχίζουν τα αντι – μπλόκα στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολυήμερη ταλαιπωρία που υφίστανται το τελευταίο διάστημα.

Μοναδικό αίτημά τους είναι να αποσυρθούν εντελώς τα τρακτέρ από τα σημεία εισόδου, κάτι που ωστόσο “δεν μπορεί να συμβεί”, όπως ξεκαθάρισαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επικεφαλής των συντονιστικών επιτροπών στα μπλόκα Προμαχώνα και Εξοχής, Γιάννη Τουρτούρα και Βασίλη Καστίδη αντίστοιχα.

Τα 25 χιλιόμετρα ξεπερνούν οι ουρές των ακινητοποιημένων οχημάτων και στις δύο πλευρές των συνόρων στο τελωνείο του Προμαχώνα και όπως είπε στην imerisia.gr ο κ. Τουρτούρας “περιμένουμε την απάντησή τους στην νέα πρόταση που του κάναμε χθες και αφορά στο να παραμείνει ανοιχτό το τελωνείο καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και μέχρι τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι”.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τουρτούρας επανέλαβε ότι “ο Προμαχώνας θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Νίκαιας αύριο και η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι και αυτή που θα ακολουθήσουμε”. Πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι “δεν θα πάμε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα”.

Ο κ. Καστίδης επανέλαβε: “κάνουμε διαρκώς διαπραγματεύσεις και προσπαθούμε να βρούμε σημείο επαφής, ωστόσο οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές παραμένουν ανένδοτοι και το μόνο που ζητούν είναι να αποσύρουμε εντελώς τα τρακτέρ μας από το σημείο. Αυτό δεν γίνεται”.

Την ίδια ώρα, να συναντηθούν τη Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισαν οι αγρότες στα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, μετά από συνελεύσεις τους, αναφέρει η imerisia.gr. Ως τότε, πάντως, οι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί, καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Αντιθέτως, οι αγρότες στα μπλόκα της Νίκαιας και του Προμαχώνα, καθώς και οι συνάδελφοί τους από την Κρήτη, αρνούνται για την ώρα τον διάλογο με τον πρωθυπουργό, επιμένοντας ότι πρέπει πρώτα να αποσυρθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης και ο διάλογος να γίνει σε μηδενική βάση, πάνω στις προτάσεις που έχουν καταθέσει.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ετοιμάζει βελτιωτικές προτάσεις προς τους αγρότες, την ώρα που τα μπλόκα παραμένουν σε όλη τη χώρα. Οι βελτιωτικές προτάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε σειρά συσκέψεων που θα γίνουν εντός του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις αυτές θα περιλαμβάνουν και τα εξής:

Συντελεστή εισφοράς 10% στο εισόδημά τους για το 2017-2018
Συντελεστή 15% για την περίοδο 2019-2020
Συντελεστή 20% το 2021

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό προσχέδιο προέβλεπε αρχικά εισφορά 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019.
Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, «έχουν ενημερωθεί όλες σχεδόν οι Συντονιστικές Επιτροπές των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση και έχουν ήδη ανταποκριθεί οι περισσότερες». «Αναμένουμε και τις υπόλοιπες να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Για εμάς ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός», πρόσθεσε ο υπουργός.

Στο μεταξύ, στη Νίκαια καλείται νέα πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Βαγγέλης Μπούτας, «εφόσον δεν συζητηθούν τα πέντε αιτήματα δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεν θα γίνουμε ακροατές μίας ‘διάλεξης’ για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της Κυβέρνησης που εξοντώνει την μικρομεσαία αγροτιά». Στην πανελλαδική σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου στην Νίκαια, το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων που είχε διαμορφωθεί είχε ως ακολούθως:

1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.