Οργισμένοι... και καχύποπτοι

Με ανεβασμένο το ηθικό επέστρεψαν στα μπλόκα οι χιλιάδες αγρότες από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στο διήμερο παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και οι πάντες, προεξέχουσας της κυβέρνησης, περιμένουν τι θα γίνει στη συνέχεια.

Η εικόνα που έρχεται από τα αγροτικά μπλόκα είναι ότι η συζήτηση έχει “ανάψει” και από σήμερα ξεκινούν συνελεύσεις.

Με κοινή την παραδοχή ότι το Πανελλήνιο Παναγροτικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα ήταν μια πετυχημένη κινητοποίηση «αν και ακόμα ορισμένοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να λάβει χώρα διαφορετική ημέρα», οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχοντας επιστρέψει στα μπλόκα τους χαράσσουν τη στρατηγική για την επόμενή τους κίνηση.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι για αμφότερες τις πλευρές επιθυμητός, με τη βασική προϋπόθεση που θέτουν όλοι «να είναι επί των προτάσεων που έχουν στείλει».

Πάντα σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι επόμενες ώρες κρίνονται κρίσιμες, αφού το μπλόκο των Τεμπών περιμένει το «επίσημο τηλεφώνημα» για να προσέλθει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό όπως και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που επίσημα αποστέλλει αύριο τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αν και «αυτές είναι γνωστές από τον Νοέμβριο και έχουν αναρτηθεί και στα κοινωνικά δίκτυα».

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι τα μπλόκα θα παραμείνουν και αυτή την εβδομάδα, με τους αγρότες να εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ως προς τις πραγματικές προθέσεις τις κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το protothema.gr ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει συνάντηση σήμερα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο στο Μαξίξμου, στο οποίο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα “καταγράφεται δυσαρέσκεια για τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς των δύο καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών, Γιώργου Κατρούγκαλου και Βαγγέλη Αποστόλου αλλά και ενίων στελεχών όπως ο Νίκος Φίλης που με τις δηλώσεις τους ρίχνουν λάδι στην φωτιά, όταν η γραμμή είναι ψυχραιμία και διαλλακτικότητα”.

Ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην “Αυγή” δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές γης, και τους απηύθυνε ξανά πρόσκληση σε διάλογο, ώστε «να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις».

Έκκληση απηύθυναν και οι Υπουργοί Βαγγέλης Αποστόλου και Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο Υπουργός Γεωργίας προαναγγέλλει βελτιωτικές κινήσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, πρωτοβουλίες για την αγορά των αγροτικών προϊόντων και θεσμικές αλλαγές για να αρθούν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές. Ο κ. Κουρουμπλής, κάλεσε τους αγρότες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, λέγοντας ότι όλα είναι συζητήσιμα.

Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα, όπως και ότι «αν δεν έρθουν, αναλαμβάνουν την ευθύνη».

Πάντως η κυβέρνηση αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της για το τι ακριβώς θα προτείνει στους αγρότες και παραπέμπει στην παλαιότερη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι θα καταθέσει την βελτιωτική της πρόταση όταν οι αγρότες προσέλθουν στο τραπέζι του διάλογου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται χαμηλότερη αφετηρία για την σταδιακή μετάβαση στον συντελεστή του 20% επί των εισοδημάτων τους για τις ασφαλιστικές εισφορές. Αν και δεν είναι σαφές αν παραμένει ο ορίζοντας του 2019, αντί για την παράταση μέχρι το 2020 που είχε αρχικά διαρρεύσει, οι συντελεστές μοιάζει να διαμορφώνονται ως εξής: 12% για το 2017, 14% για το 2018 και 20% για το 2019. Η παρούσα πρόταση Κατρούγκαλου προβλέπει 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019.

Παράλληλα ο Υπουργός Εργασίας την περασμένη εβδομάδα δεν απέκλεισε την διατήρηση τριών ταμείων που αφήνει περιθώρια για τον ΟΓΑ.