Πορείες, «πρωτοβουλίες»... και φασολάδα αλληλεγγύης! (upd)

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους αγρότες που διαδηλώνουν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο του πανελλήνιου παναγροτικού συλλαλητηρίου, το οποίο συνοδεύεται και από κατασκήνωση πολλών αγροτών απέναντι από την Βουλή.

Το ΠΑΜΕ ολοκλήρωσε την πορεία του από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα, όπου αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα η συγκέντρωση μαζί με τους αγρότες και χιλιάδες εργαζόμενους από πολλούς κλάδους.

Χθες, την πρώτη μέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών και άλλων εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε συναυλία συμπαράστασης από τα μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, με τη συμμετοχή του του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου και του Γιώργου Μαργαρίτη.

αγροτες2

Το δείπνο των αγροτών ανέλαβε το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής με το «μενού» να περιλαμβάνει… φασολάδα και φακές!

αγροτες1

Στο μεταξύ, αύριο το βράδυ λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους επιθυμούν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που θα στείλει τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

αγροτες4

Το μέλος της επιτροπής, Χρίστος Γκόντιας, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εάν δεχτεί ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της χώρας το πλαίσιο που βάζουμε εμείς για έναν εποικοδομητικό διάλογο, μόνο τότε θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες των Τεμπών έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτοί σε διάλογο στη βάση και των προτάσεων που έχουν διατυπώσει και περιμένουν κάλεσμα του πρωθυπουργού προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.

αγροτες3

Μάλιστα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, επισήμανε εκ νέου: «Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αιτημάτων, στο οποίο και ζητάμε απαντήσεις» και πρόσθεσε: «Τα αιτήματα αυτά, καλύπτουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου». Μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα, τονίζοντας: «Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης. Χτυπάει ανθρώπους του μόχθου, τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και τον μόνο παραγωγικό ιστό που έχει απομείνει στη χώρα».

Υπογραμμίζεται ότι σε πολλά σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου έχουν στηθεί μπλόκα, ούτε και σήμερα προβλέπεται να γίνουν κινητοποιήσεις, προς διευκόλυνση όσων κατευθύνονται στην Αθήνα. Μόνο σε κομβικά σημεία, όπως τα τελωνεία, θα συνεχιστούν οι αποκλεισμοί, ενώ όλοι έχουν το «βλέμμα τους καρφωμένο στην Αθήνα», όπως επισήμαναν χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει τις κινήσεις της στο εσωτερικό και εξωτερικό πεδίο, έχοντας να διαχειριστεί το ζήτημα των διαπραγματεύσεων, του προσφυγικού και των κινητοποιήσεων.

Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και η διαχείριση του προσφυγικού αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Η συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρό γίνεται μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό. Επίσης, την ερχόμενη Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η κυβέρνηση έχει σε όλους τόνους υπογραμμίσει την ανάγκη να προχωρήσουν, χωρίς καθυστερήσεις, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος ενώ και στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της αλλά είναι η ώρα της ευθύνης και για τους υπόλοιπους εταίρους.

Στο εσωτερικό πεδίο, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι έτοιμοι, όπως διοχετεύει το Μαξίμου, να συζητήσουν «δίκαιες λύσεις» στα ζητήματα των αγροτών και δεν αποκλείονται νέες πρωτοβουλίες, τις επόμενες ώρες, «πρωτοβουλίες – γέφυρα διαλόγου και συνεννόησης με τους αγρότες».

Στο κλίμα αυτό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου απηύθυνε χθες νέα πρόσκληση στους αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Στον διάλογο με τον πρωθυπουργό θα λειανθούν πολλά ζητήματα που έχουν προκύψει» είπε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει τους αγρότες από εβδομάδα, όχι μόνο για να συζητήσει μαζί τους το ασφαλιστικό αλλά και όλα τα θέματα για την ανοικοδόμηση της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ, 902.gr, naftemporiki.gr