Οι... "‘’Φιλιππινέζες’’ της τελευταίας ώρας"

“Πολυγλωσσία” στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος παρατηρείται εκ μέρους της εμπλεκόμενης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικές οι παρεμβάσεις Δημάρχων περιοχών στις οποίες έχουν χωροθετηθεί hot-spots στην εκπομπή “στον ενικό” και τον Νίκο Χατζηνικολάου, με ορισμένους να είναι κάθετα αντίθετοι, άλλους να είναι περισσότερο διαλλακτικοί και κάποιους να “αποδέχονται” απρόθυμα το “μοιραίο”.

Ο Δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης υπογράμμισε ότι ο όρος «hot spot» θα εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους στο νησί. «Να δεσμευθεί η κυβέρνηση να παραμένουν εδώ μόνο 24 ώρες και να πηγαίνουν στα κέντρα που πρέπει να προσδιοριστούν στις ηπειρωτικές περιοχές. Δυστυχώς λειτουργούμε υπό την πίεση των γεγονότων και της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε λύσεις που δεν είναι αποδεκτές από την κοινωνία», είπε ο Γιώργος Κυρίτσης.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός είπε ότι η Ε.Ε. οφείλει να τροποποιήσει τις συνθήκες και να γίνεται η καταγραφή των προσφύγων στην Τουρκία, όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση επιλέξαμε να κρατήσουμε καθαρό το μυαλό μας και αντί να γίνουμε μέρος του προβλήματος να γίνουμε μέρος της λύσης. Βλέπω με λύπη ότι η Ε.Ε. επικαλείται συμβάσεις και συνθήκες για να μην κάνει τίποτα», τόνισε ο Δήμαρχος Λέσβου και συνέχισε: «Εκτός της ευαισθησίας και ανθρωπιάς που έχουμε δείξει ως Ελλάδα έχουμε δείξει και ικανότητα στην διαχείριση των κρίσεων. Ο Έλληνας που είχε κατασυκοφαντηθεί κατάφερε να σηκώσει στις πλάτες του ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα».

Ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος ζήτησε ένα συγκεκριμένο, γρήγορο και κατανοητό σχέδιο δράσης για το προσφυγικό. «Εμείς στη Σάμο διαφωνούμε με την χωροταξία του hot spot αλλά κατανοούμε την ανάγκη να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις. Παρακαλούμε πολύ για την πλήρη αντίδραση, οργανωμένα και στρατηγικά», σημείωσε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Ο Δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωσε ότι στην περιοχή του θα γίνει κέντρο προσφύγων. «Καταρχήν ενημερωθήκαμε από την τηλεόραση. Δεν υπήρχε καμία προηγούμενη συνεννόηση», είπε ο Ευθύμης Φωτόπουλος και εξήγησε ότι κατατέθηκε αντιπρόταση για την δημιουργία του κέντρου προσφύγων σε μία περιοχή 60 στρεμμάτων ακριβώς δίπλα στο γήπεδο του Θερμαϊκού.

Ο Δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης σημείωσε ότι οι δήμαρχοι «έγιναν οι ‘’Φιλιππινέζες’’ της τελευταίας ώρας».

«Αυτή τη στιγμή στην περιφερειακή της Ειδομένης έχουν κατασκηνώσει εθνικότητες που δεν τις περνούν στα Σκόπια. Εκεί τι γίνεται; Εμένα εκεί είναι ο μεγάλος φόβος ο δικός μου. Αυτή τη στιγμή μου διαμαρτυρήθηκαν ότι σε μία περιοχή, στο παλαιό τελωνείο των Ευζώνων, έχουν κατασκηνώσει και δημιουργούν προβλήματα». Επιπλέον διαμαρτυρήθηκε και για την δράση ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

«Προσφέρουν παρά πολλά αλλά μας βρήκαν αδύναμους οικονομικά. Και επειδή έχουν το χρήμα δεν μπορεί να γίνουν κράτος εν κράτει. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή οι ΜΚΟ κάνουν και πολιτική. Εμείς είμαστε στην άκρη και ευθυνόμαστε μόνο για τα στραβά».

Πηγή: real.gr