Αντιδρούν οι γιατροί στην εντολή αναγκαστικής σίτισης του Νίκου Ρωμανού

Διαφωνίες και αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η εντολή του εισαγγελέα για αναγκαστική σίτιση η οποία τους βρίσκει αντίθετους. Όπως υποστηρίζουν δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι γιατροί να λύσουν, με τον τρόπο αυτό, πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από απεργίες πείνας. «Υπάρχουν επιστημονικά και δεοντολογικά τεκμηριωμένες ενστάσεις της ιατρικής κοινότητας στην πρακτική αυτή. Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να διευκρινίσουμε για πολλοστή φορά πως κανένας γιατρός δεν δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση του ασθενούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας.

Ο απεργός πείνας, 21 χρόνων, υποβλήθηκε σε νέες εξετάσεις την Κυριακή προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η κατάσταση του οργανισμού του και κατά πληροφορίες φαίνεται ότι ακόμη δεν υπάρχουν, ευτυχώς, σοβαρές αλλοιώσεις. Εντούτοις, οι γιατροί είναι ανήσυχοι καθώς έχει χάσει περί τα 15 κιλά και δεν μπορεί πια σχεδόν καθόλου να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Πηγές προσκείμενες στην εισαγγελία διέρρεαν ότι η νομοθεσία προβλέπει σαφώς ότι οι γιατροί έχουν υποχρέωση να διενεργήσουν ιατρικές πράξεις για να διασφαλίσουν τη ζωή ενός ασθενούς, ακόμη και σε περιπτώσεις απεργίας πείνας και πως όταν ο απεργός πείνας φτάνει σε οριακό σημείο για τη ζωή του, τότε η κατάστασή του ισοδυναμεί ουσιαστικά με απόπειρα αυτοκτονίας.

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι η μοναδική κατά την οποία δεν απαιτείται συναίνεση του απεργού για να προχωρήσουν οι γιατροί στις αναγκαίες ιατρικές ενέργειες. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι γιατροί που θα αρνηθούν να προχωρήσουν σε ενέργειες για να σώσουν έναν απεργό πείνας ενδέχεται να διώκονται και ποινικά.  Εντούτοις, επισήμως δεν υπάρχει καμία σαφή εικόνα για το τι ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία και σε τι πλαίσιο υποχρεούνται να κινηθούν οι γιατροί.

Το νέο αυτό πεδίο αντιπαράθεσης αναδεικνύεται την ώρα που έληξε χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση του πατέρα του απεργού πείνας με τον πρωθυπουργό. Ο Γιώργος Ρωμανός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου τη Δευτέρα το πρωί. Εξερχόμενος δήλωσε ότι δεν βρέθηκε λύση στο πρόβλημα και επέμεινε στην έκκλησή του να λυθεί το ζήτημα εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του παιδιού του.

Ο νεαρός Ρωμανός, ο απεργός πείνας, είχε εκφράσει δημόσια με ιδιόχειρο σημείωμα προς το συνήγορό του, τη διαφωνία του με την συνάντηση αυτή εκτιμώντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός είναι πλήρως ενήμερος για την υπόθεση και δεν χρειάζεται η συνάντηση.