Επιστροφή στο 2008

Σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε διαδηλωτές και άνδρες των ΜΑΤ μετατράπηκε το κέντρο της Αθήνας λίγο πριν τις 20:00 την ώρα που έφτανε στο τέλος της και η δεύτερη πορεία στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η ένταση διήρκησε μέχρι αργά το βράδυ με επίκεντρο την περιοχή γύρω από την πλατεία Εξαρχείων,  όπου επεισόδια σημειώνονταν μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Η αστυνομία έως τις 24:00 είχε προσαγάγει τουλάχιστον 211 άτομα. Οι συγκεντρώσεις είχαν και τη μορφή συμπαράστασης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.

Όλα ξεκίνησαν την ώρα που η πορεία πλησίαζε στο τέλος της. Τότε ομάδες ατόμων έσπασαν μάρμαρα, στάσεις λεωφορείων και τηλεφωνικούς θαλάμους επί της οδού Πανεπιστημίου. Η αστυνομία απάντησε με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Το πρώτο «σημείο» σύγκρουσης ήταν η οδός Βαλτετσίου όπου έπεσαν και οι πρώτες μολότοφ ενώ είχαν προηγηθεί πυρπολήσεις κάδων απορριμμάτων και επιθέσεις σε βιτρίνες καταστημάτων και στην οδό Σταδίου αλλά και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Γρήγορα, τα επεισόδια επεκτάθηκαν στην Ομόνοια, όπου κατευθύνθηκε το ένα μέρος της πορείας και στα Εξάρχεια, όπου κατευθύνθηκε ένα δεύτερο μέρος.Τα επεισόδια μετά τις 21.00 επικεντρώθηκαν στα Εξάρχεια, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και ομάδων ατόμων με ρίψεις μολότοφ και χημικά, γύρω από την περιοχή του Πολυτεχνείου. Ακολούθησαν οδομαχίες ανάμεσα στου διαδηλωτές και την αστυνομία, αλλά και ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους των Εξαρχείων και ειδικότερα στις οδούς Στουρνάρη, αλλά και στην Σολωμού.
Εκτός από την χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, η αστυνομία χρησιμοποίησε και τα ειδικά οχήματα «Αίαντας» που πραγματοποίησαν ρίψεις νερού κάνοντας «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στην οδό Στουρνάρη και στην οδό Σολωμού. Αργά το βράδυ στις επιχειρήσεις στα Εξάρχεια πήρα μέρος και άνδρες των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ).

Την ίδια ώρα, ένταση επικράτησε και στη ΓΣΕΕ όπου, από την Πέμπτη το βράδυ, υπάρχει κατάληψη ατόμων που συμπαρίστανται στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν προσαγωγές, ενώ ο εξωτερικός χώρος του κτηρίου είναι αποκλεισμένος από άνδρες των ΜΑΤ.

Νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε μαθητική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας για την συμπλήρωση έξι χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Η συγκέντρωση είχε μεγάλη συμμετοχή (σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι διαδηλωτές έφτασαν τους 8.000) και σε αυτήν πήραν μέρος και φοιτητικοί σύλλογοι, αλλά και σύλλογοι εκπαιδευτικών και πολλοί άλλοι φορείς. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε ειρηνικά.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Αγρίνιο.

Στη Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι, κινδύνευσαν οι υπάλληλοι καταστήματος από πυρκαγιά που ξέσπασε, όταν άγνωστοι πέταξαν μολότοφ στη βιτρίνα ενώ καταλυτική υπήρξε η παρέμβαση διαδηλωτών οι οποίοι βοήθησαν τους υπαλλήλους να βγουν. Το βράδυ του Σαββάτου η ένταση αναζωπυρώθηκε γύρω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης όπου είχε καταφύγει μικρή ομάδα διαδηλωτών, μετά από τον εντοπισμό άνδρα της ασφάλειας κοντά στην είσοδό του. Τα άτομα που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο του επιτέθηκαν και επενέβησαν οι άνδρες των ΜΑΤ, που ήταν παρατεταγμένοι στην περιοχή για να τον σώσουν με αποτέλεσμα να ακολουθήσει νέος γύρος συγκρούσεων που διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Έγινε εκτεταμένη χρήση βομβίδων κρότου – λάμψης και ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους. Κατά πληροφορίες έγιναν 10 – 15 προσαγωγές.

Στην Πάτρα, όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, γίνονταν μάχες σώμα με σώμα αστυνομικών και ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου επί αρκετή ώρα νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου. Η αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις.  Ένταση επικράτησε και στην Βέροια, και στο Βόλο και στην Καλαμάτα χωρίς να σημειωθούν όμως σοβαρά επεισόδια, ενώ συγκρούσεις μικρής κλίμακας σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις που έγιναν στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό στα Χανιά και στο Ηράκλειο της Κρήτης.