Ώρες αγωνίας με την τρόικα

Το τελευταίο διάστημα είναι για την ελληνική κυβέρνηση διάστημα σκληρής δοκιμασίας. Οι αδιέξοδες διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την Τρόικα θέτουν εν αμφιβόλω το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας και το πολιτικό μέλλον της δικομματικής Κυβέρνησης, σε ένα εκρηκτικό λόγω συγκυριών και αμφίρροπο εν όψει της Προεδρικής εκλογής εσωτερικό περιβάλλον.

Σε διάστημα λίγων ημερών η Τρόικα πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις προσδοκίες, τις εξαγγελίες και τους πόθους της Κυβέρνησης για ολοκλήρωση του Προγράμματος, δηλαδή τέλος του Μνημονίου.

Αν και η πρώτη ψυχρολουσία έγινε κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Γερμανία (που κόστισε και την παραίτηση του Έλληνα Πρέσβη), την οποία ακολούθησε η εξαγγελία μονομερούς απόφασης για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με τα γνωστά δυσμενή επακόλουθα, η ελληνική Κυβέρνηση έλπιζε ότι δια της διαπραγματευτικής οδού θα μπορέσει να πετύχει, τελικά, την πολυπόθητη έξοδο από το Μνημόνιο.

Η συνάντηση του Παρισιού και το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε ήρθε να διαψεύσει παταγωδώς τις ελληνικές προσδοκίες. “Αγκάθι¨ το δημοσιονομικό κενό το οποίο οι δανειστές υπολογίζουν στα 2,5  δισ. ευρώ ενώ η ελληνική Κυβέρνηση περίπου στα 350 εκατ. ευρώ.

Η στάση των δανειστών και κυρίως των Γερμανών και του ΔΝΤ που συμπίπτουν στις εκτιμήσεις και τις προτάσεις τους είναι σκληρή και άκαμπτη. Απορρίπτουν τους υπολογισμούς της ελληνικής Κυβέρνησης και ζητούν φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Το αδιέξοδο είναι δεδομένο και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την ελληνική πλευρά, που επείγεται να επέλθει συμφωνία, ώστε να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού Προγράμματος εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή ως τις 8 Δεκεμβρίου., ώστε οι όποιες αποφάσεις για την επόμενη φάση να εγκριθούν απ’ο τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια ως τις 19 Δεκεμβρίου.

Μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας όπως ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας καυτηριάζουν τη στάση και τις απαιτήσεις της Τρόικας και κυρίως του ΔΝΤ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει στην Αθήνα και ξενικά πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την διατύπωση προτάσεων ικανών να πείσουν τους δανειστές ότι ακόμη κι αν υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις θα μπορούν να καλυφθούν. Στο μεταξύ η Τρόικα αποφεύγει να ορίσει την ημερομηνία επανόδου της στην Αθήνα. Διαρρέονται μόνο σενάρια, εικασίες και υποθέσεις κυρίως μέσω Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Παράλληλα, η ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιδιώκουν και μεθοδεύσουν στο παρασκήνιο επαφές με τους δανειστές σε επίπεδο κορυφής, στοχεύοντας σε πολιτική διευθέτηση της διαφοράς.

Τελικά, η ελληνική Κυβέρνηση διατυπώνει τη δέσμη των προτάσεών της με μέτρα και αντίμετρα και τις αποστέλλει με e-mail στην Τρόικα.

Ένας ακόμη δυσάρεστος αιφνιδιασμός για την ελληνική πλευρά ήρθε, όταν η Τρόικα διέρρευσε το περιεχόμενο του μηνύματος και έγιναν γνωστές οι υποχωρήσεις και οι συμβιβαστικές ελληνικές προτάσεις σε ζητήματα όπως η αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ τον τουρισμό, οι ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, οι περικοπές συντάξεων και μισθών που προκάλεσαν την αντίδραση των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων.

Παράλληλα, ετέθη επί τάπητος το σενάριο αποδοχής από την πλευρά της Κυβέρνησης της παράτασης του Μνημονίου για “τεχνικούς λόγους”.

Παρόλα αυτά, ΔΝΤ και Γερμανοί παραμένουν άκαμπτοι. Στην αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων δεν δέχονται την τεκμηρίωση της Κυβέρνησης και αμφισβητούν την αποδοτικότητα των μέτρων που προτείνει. Ζητούν δέσμευση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων ακόμη και για τη διετία 2016 – 2017. Προτείνουν εξάμηνη ή και ετήσια παράταση του Μνημονίου, που η ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί και επιδιώκει μια μικρής διάρκειας παράταση, στην περίπτωση που επικρατήσει αυτό το σενάριο. Τα στελέχη της Κυβέρνησης παραδέχονται ότι το μόνο ενδεχόμενο που, προς το παρόν τουλάχιστον, μοιάζει να είναι διαχειρίσιμο στο εσωτερικό της χώρας για την ελληνική κυβέρνηση, είναι η τρίμηνη παράταση του προγράμματος.

Τον ελάχιστο  και ανεπαρκή χρόνο που έχει πια η ελληνική Κυβέρνηση για να πετύχει ευνοϊκές διευθετήσεις συμπιέζει ακόμη περισσότερο η διορία που έδωσε το EuroWorking Group της περασμένης Πέμπτης ως τις 14 Δεκεμβρίου για την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα.

Στο δυσμενές από όλες τις απόψεις αυτό κλίμα για τις ελληνικές επιδιώξεις η  Κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι και το “χαρτί” των πρόωρων εκλογών και της επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αποκάλυψε και ο Αντιπρόεδρός της Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τώρα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο, αν όλα πήγαιναν καλά θα συζητούνταν η ολοκλήρωση του ελληνικού Προγράμματος.

Τώρα η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει μια καθοριστική μάχη. Θα προσπαθήσει να πείσει για την αποδοχή της πρότασής της για τεχνική παράταση λίγων εβδομάδων, ενάντια στη γραμμή του ΔΝΤ -Γερμανών που ζητούν παράταση από έξι ως δώδεκα μήνες.