Κλειστή παραμένει η Ειδομένη - Στον καταυλισμό εκατοντάδες πρόσφυγες

Κλειστή εξακολουθεί να είναι, από την Τρίτη το απόγευμα, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, απ’ όπου γίνεται η διέλευση προσφύγων από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία. Ωστόσο, οι αρχές ανταποκρίθηκαν στο αίτημα οργανώσεων και εθελοντών και άνοιξαν το μεσημέρι της Τετάρτης τον οργανωμένο καταυλισμό προκειμένου να αποβιβάζονται εκεί οι πρόσφυγες και να αναμένουν μέσα σε θερμαινόμενες σκηνές και όχι σε βενζινάδικο, όπως γίνεται εδώ και περίπου έναν μήνα.

«Είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι άνθρωποι κοντεύουν να συμπληρώσουν 24ωρο περιμένοντας, μέσα στο κρύο, να περάσουν στη γειτονική χώρα. Ανέμεναν σε χώρο, όπου δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, τη στιγμή που στον καταυλισμό παρέχονται όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής βοήθειας και οι σκηνές είναι θερμαινόμενες» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Περίπου 800 πρόσφυγες βρίσκονται αυτή την ώρα «εγκλωβισμένοι» στον καταυλισμό στην Ειδομένη, δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, μετά την απαγόρευση διέλευσης που ισχύει από χθες το απόγευμα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα ξανανοίξει το σημείο απ’ όπου περνούν στη γειτονική χώρα οι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Πάντως, αντί για το βενζινάδικο, όπου αποβιβάζονταν τον τελευταίο μήνα οι πρόσφυγες αναμένοντας σήμα της αστυνομίας για να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη, συγκεντρώνονται πλέον στον καταυλισμό, όπου υπάρχουν οργανωμένες υποδομές προσωρινής φιλοξενίας.

Όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο χειμερινός καταυλισμός στην Ειδομένη θα παραμείνει ανοιχτός «για όσο χρειαστεί».

Οι εγκαταστάσεις, άνοιξαν σήμερα έπειτα από συνεννόηση του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, προκειμένου να προφυλαχθούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Εκατοντάδες πρόσφυγες βρέθηκαν χθες το βράδυ εγκλωβισμένοι στο Πολύκαστρο, έπειτα από την απόφαση της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα.

Ο καταυλισμός στην Ειδομένη παρέμενε κλειστός από τις 9 Δεκεμβρίου, έπειτα από την απόφαση των ελληνικών αρχών για αυξημένους ελέγχους στη διέλευση προσφύγων από την περιοχή.

Ο καταυλισμός είναι διαμορφωμένος για να προσφέρει στέγη, θέρμανση, εγκαταστάσεις υγιεινής, ειδικό χώρο για παιδιά, παροχή ζεστών γευμάτων και 24ωρη ιατρική φροντίδα.