ΟΗΕ: Μεγάλες οι προσφυγικές ροές και το 2016 - Η Ευρώπη, όχι η Ελλάδα, δεν τις χειρίστηκε καλά

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων και το 2016, όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Σύμφωνα με την νέα έκθεση, οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους θα είναι γυναίκες και παιδιά, που θα μπουν στη χώρα για να επανενωθούν με συγγενείς που έχουν ήδη φτάσει στη Γηραιά Ήπειρο.

Με μάχες να συνεχίζουν να μαίνονται στη Συρία και το Ιράκ, μειονότητες να καταπιέζονται στο Αφγανιστάν και την ακραία φτώχεια θα «θερίζει» στη βόρεια και ανατολική Αφρική, ο αριθμός των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, σημειώνει σε άρθρο του ο βρετανικός Independent όπως μεταφέρει το ethnos.gr, δεν αναμένεται να μειωθεί ούτε φέτος. Το 2015, υπολογίζεται ότι έφτασαν στην Ευρώπη ένα εκατομμύριο άνθρωποι, η χειρότερη μεταναστευτική κρίση από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τους μετανάστες που έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στην Ευρώπη, το 55% είναι άντρες, το 17% γυναίκες και το 28% παιδιά. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς όπως αποκαλύπτει η νέα έκθεση αποτελούν το 91% των ανθρώπων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Μία μέρα νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Μελίσα Φλέμινγκ έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας όσον αφορά στην αντίδρασή της απαντώντας σε όσους την επικρίνουν. «Αν κάποιος δε χειρίστηκε καλά το Προσφυγικό, αυτή είναι η Ευρώπη, όχι η Ελλάδα», δήλωσε η κ. Φλέμινγκ «δεδομένου πως, αφενός η Ελλάδα βιώνει μια τεράστια οικονομική κρίση και αφετέρου έχει ένα πολύ νέο σύστημα ασύλου, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί πριν λίγα χρόνια. Οι καθημερινές αφίξεις των 3.500 ανθρώπων, θα «γονάτιζαν» οποιαδήποτε χώρα» ανέφερε.

Στις δηλώσεις της κατά την επίσκεψή της στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα, η κ. Φλέμινγκ επισήμανε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, ότι δεν υπάρχει μια ενιαία πολιτική ασύλου από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν υπήρχε περισσότερη ομοφωνία – παρατήρησε η κ. Φλέμινγκ – το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων θα λειτουργούσε καλύτερα και με όχι τόσο αργούς ρυθμούς, οι οικογένειες θα επανενώνονταν, οι πρόσφυγες θα είχαν καλύτερη πληροφόρηση για το πού να πάνε κλπ.

Βεβαίως – σημείωσε η κ. Φλέμινγκ – τα κύρια μέτρα πρέπει να παρθούν πριν οι άνθρωποι αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη, και αφορούν τις χώρες όπου βρίσκονται ήδη οι περισσότεροι πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος. «Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που φιλοξενούνται στις γειτονικές χώρες της Συρίας, προτιμούν να μείνουν εκεί, αν τα παιδιά τους μπορούν να πάνε σχολείο, οι ίδιοι να βρουν δουλειά, να μπορούν να ζουν κάπου αξιοπρεπώς. Φεύγουν γιατί οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι πολύ άσχημες. Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να στηρίξουν αυτές τις χώρες…».

Όπως και να έχει, το Προσφυγικό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την ενότητα της Ευρώπης και την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, ανέφερε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας. Το κάθε κράτος, έχει σαφώς το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, όπως και κάθε άνθρωπος που διώκεται στη χώρα του, ή φεύγει από εμπόλεμη ζώνη, έχει το δικαίωμα να φτάσει σε οποιαδήποτε χώρα και να ζητήσει άσυλο. Το υπαγορεύουν οι διεθνείς συνθήκες, πρόσθεσε η κ. Φλέμινγκ.

«Χρόνια τώρα φωνάζουμε για τους πρόσφυγες, έπρεπε να φτάσει το Προσφυγικό στις πλούσιες χώρες για να αρχίσει ο κόσμος να ασχολείται» σχολίασε στη συνέχεια η κ. Φλέμινγκ. «Υπάρχει τώρα μια ευκαιρία να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Μένει να δούμε αν θα την αξιοποιήσουμε», υπογράμμισε.