«Το ΄παιζαν» συνεργάτες πολιτικών προσώπων για να αποσπούν χρήματα

Δικαστική διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη για υπόθεση αντιποίησης αρχής και παράνομου πλουτισμού, με πρωταγωνιστές επιτήδειους που αποσπούν χρηματικά ποσά κάνοντας χρήση ονομάτων πολιτικών προσώπων. Ήδη υπάρχουν στοιχεία για σπείρα απατεώνων που παραπλανά πολίτες, ζητώντας τους αμοιβή για εξυπηρετήσεις παντός είδους, στη βάση δήθεν προσωπικών γνωριμιών τους με πολιτικούς. Η απάτη στηρίζεται βέβαια στην εδραιωμένη πεποίθηση ότι η ρουσφετολογία καλά κρατεί…
Η υπόθεση ήρθε στο φως ύστερα από καταγγελίες πολιτών, με χαρακτηριστική την περίπτωση της εμπλοκής του ονόματος της περιφερειάρχου Αττικής κυρίας Ρένας Δούρου και όχι μόνο. Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων αντιποίησης αρχής για εξασφάλιση οικονομικού οφέλους από άτομα που υπόσχονται ρουσφέτια.
Είναι ενδεικτικό ότι τέλος Σεπτεμβρίου οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΕΤ κατήγγειλαν την παράνομη δραστηριότητα αγνώστων που επικαλούνται εργασιακή σχέση με τον φορέα. Όπως επεσήμανε ο ΕΦΕΤ οι επιτήδειοι προσέγγιζαν επιχειρηματίες ζητώντας τους χρήματα για να τους εξασφαλίσουν ότι θα αποφύγουν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις αναφορικά με δήθεν παρατυπίες των επιχειρήσεών τους.
Μια ανάλογη περίπτωση, με επίκεντρο την Περιφέρεια Αττικής, έχει λάβει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Τη Δευτέρα η κυρία Δούρου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι τέθηκαν υπόψη της έγγραφες αναφορές και καταγγελίες πολιτών «σχετικά με την ύπαρξη σπείρας απατεώνων που προσπαθούν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά και άλλα περιουσιακά οφέλη από πολίτες, κάνοντας χρήση του ονόματός της αλλά και των ονομάτων άλλων πολιτικών προσώπων».
Μάλιστα περιγράφει δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων, αγνώστων, όπως επισημαίνει, σε εκείνη:
* ένας συστήνεται ως δήθεν προσωπικός της φίλος και ζητά αμοιβή για να προβεί σε υποτιθέμενες εκδουλεύσεις σχετικές με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής
* άλλος εμφανίζεται να κατέθεσε ψευδώς σε δικαστήριο ότι δήθεν είναι σύμβουλος και συνεργάτης της.
Η κυρία Δούρου τονίζει ότι και οι δύο περιπτώσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και καλεί τους πολίτες να μη δείχνουν εμπιστοσύνη σε τέτοιου είδους απατεώνες και να επιδιώκουν αμέσως την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Σημειώνει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να παρασύρονται από επιτηδείους απατεώνες ούτε να δίνουν βάση σε όσα ισχυρίζονται. Και αυτό «όχι μόνο επειδή δεν γνωρίζω τα ανωτέρω πρόσωπα, αλλά επειδή ακόμη και να τα γνώριζα, είναι προφανές ότι δεν θα επέτρεπα ποτέ τέτοιου είδους ενέργειες, μεσολαβήσεις κ.ά.», αναφέρει η περιφερειάρχης. Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με την κυρία Δούρου, «δεν λειτουργεί στη βάση προσωπικών γνωριμιών, δεν κάνει εξυπηρετήσεις σε “φίλους”, “γνωστούς” και ημετέρους»αλλά λειτουργεί και αποφασίζει, «αποκλειστικά και μόνο στη βάση της χρηστής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος».