Χιονοθύελλα ...προβλημάτων στους δρόμους

Προβλήματα και ταλαιπωρία στους δρόμους έφερε μαζί του το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από την Τετάρτη τη χώρα καθώς οι ισχυρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν ακόμη και διακοπή της κυκλοφορίας σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου. Σε πολλά σημεία, εθνικού και επαρχιακού δικτύου, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.Μικροπροβλήματα έχουν προκαλέσει στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι ισχυροί άνεμοι, που σε πολλές περιοχές φτάνουν τα 7-8 μποφόρ.

Με γερανούς απομακρύνονται τα οχήματα στον δρόμο Λαμίας – Δομοκού, ενώ τα σημαντικότερα προβλήματα λόγω των καιρικών φαινομένων εντοπίζονται κυρίως στη Φθιώτιδα και λιγότερο στην Ευρυτανία. Αναλυτικά, στην ανατολική Φθιώτιδα βρίσκονται εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στην εθνική οδό Λαμία – Λάρισας από το 238ο έως το 260ο χλμ, όπως επίσης προβλήματα εντοπίζονται και στη Δυτική Φθιώτιδα και το Δομοκό.

Ήδη έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών σε όλο το οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Φθιώτιδας, ενώ γερανοί της Περιφέρειας Στερεάς και της Πυροσβεστικής, αλλά και ιδιωτών προσπαθούν να απεγκλωβίσουν την εθνική Λαμίας Λάρισας στα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία από τα εγκλωβισμένα Ι.Χ., που για αρκετές ώρες εμποδίζουν την διέλευση των εκχιονιστικών μηχανημάτων για να καθαρίσουν το οδόστρωμα.

Παρόμοια, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι η εικόνα και στο παράλληλο οδικό δίκτυο της εθνικής οδού όπου για πολλές ώρες κατευθύνθηκε η κυκλοφορία των Ι.Χ. και φορτηγών που χωρίς αλυσίδες παραμένουν ακινητοποιημένα κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διέλευση. Στα χωριά της Ανατολικής Φθιώτιδας και κυρίως στην Πελασγία βρίσκονται εκχιονιστικά αυτοκίνητα της Περιφέρειας, αλλά και του δήμου Στυλίδας, προσπαθώντας ένα αποκαταστήσουν την κίνηση των οχημάτων.

Απομάκρυνση οχημάτων με γερανούς

Ακόμα και με γερανούς απομακρύνονται τα αυτοκίνητα σε ένα κρίσιμο διάστημα 2 χλμ, στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού. Λόγω του παγετού, κυρίως, τα αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν μετά το 12ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας-Δομοκού και ήδη οι γερανοί της Περιφέρειας τα απομακρύνουν, ενώ η κυκλοφορία γίνεται μόνο για τα Ι.Χ. και μόνο με αλυσίδες με κατεύθυνση το Δομοκό.

Σε ό,τι αφορά τα χωριά του Δομοκού δεν εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα καθώς η πρόσβαση στους δρόμους αντιμετωπίστηκαν με μηχανήματα του Δήμου και μισθωμένα μηχανήματα της Περιφέρειας.

Στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας, υπάρχουν προβλήματα, καθώς μηχανήματα που είχαν διατεθεί για τη διάνοιξή τους λόγω της κρίσιμης κατάστασης στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου μετακινήθηκαν για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Περιφέρειας που υπήρχαν εκεί, με συνέπεια τα μισθωμένα μηχανήματα αλλά και τα μηχανήματα του Δήμου Μακρακώμης να μην επαρκούν.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχουν ήδη ξεκινήσει και νέα μισθωμένα μηχανήματα προς τα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και αναμένεται μέχρι το βράδυ να έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσβάσεων προς τα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας, όπου το χιόνι δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά, ενώ αυτή την ώρα η χιονόπτωση στην περιοχή σημειώνει ύφεση.

Στο εθνικό δίκτυο Λαμίας Αθηνών δεν εντοπίζεται κάποιο σημαντικό πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό στην περιοχή του Μαρτίνου και σε αυτή των καμένων Βούρλων και του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στην Εύβοια

Χωρίς σοβαρά προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι η περιοχή της Εύβοιας. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στον ορεινό όγκο της περιοχής της Ιστιαίας, όπου υπάρχει δυσκολία στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα στο κεντρικό οδικό δίκτυο προς Βόρεια και Νότια Εύβοια

Στην Βοιωτία

Στο νομό Βοιωτίας μικρά και μεμονωμένα προβλήματα υπήρξαν νωρίς το πρωί στο δρόμο από Λειβαδιά προς Αράχωβα και αντιμετωπίστηκαν. Από το μεσημέρι και μετά δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αραιές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά του νομού.

Στη Φωκίδα

Στο νόμο της Φωκίδας από το μεσημέρι και μετά υπάρχουν αραιές χιονοπτώσεις χωρίς όμως σημαντικά προβλήματα. Ο δρόμος Λαμίας-Άμφισσας είναι ανοιχτός και σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Φωκίδας οι οδηγοί οφείλουν να έχουν μαζί τους αλυσίδες για κάθε ενδεχόμενο.

Το ίδιο αραιές είναι οι χιονοπτώσεις και στον ορεινό όγκο της Φωκίδας όπου δεν εντοπίζονται προβλήματα.

Ανοιχτοί είναι και οι δρόμοι προς το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού από όλες τις πλευρές και από την Φθιώτιδα και την Φωκίδα αλλά και την Βοιωτία.

Στην Ευρυτανία

Παραμένουν παροδικά τα προβλήματα στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου όπου δίδεται η μάχη με τα μηχανήματα να παραμείνει ανοιχτός. Ο δρόμος από το Καρπενήσι προς το Αγρίνιο είναι ανοιχτός και χωρίς προβλήματα ενώ βρίσκονται εκεί συνεχώς μηχανήματα για να παρεμβαίνουν όταν είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά ενώ είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στα αυτοκίνητα, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κυκλοφορία στο δρόμο από το Καρπενήσι προς το χιονοδρομικό κέντρο γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ήδη μηχανήματα βρίσκονται σε όλο το οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας για να αντιμετωπιστούν τα οποιοδήποτε ενδεχόμενα. Όπως σημειώνουν οι αστυνομικοί το βράδυ θα υπάρχει πρόβλημα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού που αναμένεται.

Στους δρόμους πέφτουν τόνοι από αλάτι για να αντιμετωπιστούν ακόμη και οι πιο έκτακτες συνθήκες. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση του δρόμου Λαμίας προς Καρπενήσι το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται από την πλευρά της Φθιώτιδας. Εκεί έχουν διατεθεί περισσότερα από 7 μηχανήματα για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ενώ τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αλυσίδες.

Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

*Στην Αττική, στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, καθώς και στο οδικό δίκτυο της Ιπποκρατείου Πολιτείας και στην Αγία Τριάδα της Δημοτικής Ενότητας Αφιδνών.

*Στην Ημαθία,
-στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) από το 85ο έως το 98ο χλμ.
-στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας-Χ/Κ Σελίου, από το 9ο (διασταύρωση Ξηρολίβαδου) έως το 26ο χλμ-Χ/Κ Σελίου.
-στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας-Δασκίου, από το 20ο έως το 43ο χλμ (Δάσκιο).
-στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας-Χ/Κ 3-5 Πηγάδια, από το 2ο έως το 16ο χλμ-Χ/Κ Πηγάδια.
-στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας-Σελίου, από το 1ο χλμ έως το Σέλι.
-στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας-Ροδοχωρίου, από το 2ο έως το 14ο χλμ (Ροδοχώρι).
-στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας-Αρκοχωρίου.

*Στο Κιλκίς, στην Επαρχιακή Οδό Γουμένισσας (Γρίβα)-Λειβαδίων, από το 5ο χλμ.

*Στη Χαλκιδική, στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ιερισσού, μέσω Ταξιάρχη (ορεινή διάβαση Χολομώντα).

*Στην Πιερία,
-στην Εθνική Οδό Κατερίνης-Ελασσόνας, από το 17ο έως το 44ο χλμ.
-στην Επαρχιακή Οδό Κατερίνης-Χ/Κ Ελατοχωρίου (Βρύα) από το 17ο έως το 37ο χλμ.
-στην Επαρχιακή Οδό  Κατερίνης-Μοσχοποτάμου έως Χ/Κ Ελατοχωρίου (Λαγοράχη-Μοσχοπόταμος-Χ/Κ Ελατοχωρίου), από το 15ο έως το 35ο χλμ.

*Στην Πέλλα, στο οδικό δίκτυο της Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς προς Χ/Κ Βόρας.

*Στα Τρίκαλα,
-στην Εθνική Οδό Τρικάλων-Άρτας, από το 4ο έως το 75ο χλμ.
-στην Επαρχιακή Οδό Πύλης-Μεσοχώρας, από το 4ο έως το 55ο χλμ.

*Στην Καρδίτσα,
-στην Επαρχιακή Οδό Καρδίτσας-Άρτας, από το 38ο έως το 52ο χλμ (θέση «Τύμπανος»).
-στην Επαρχιακή Οδό Μουζακίου-Στεφανιάδας, από το 7ο έως το 29ο χλμ (θέση «Αγ.Νικόλαος»).
-στην Επαρχιακή Οδό Μουζακίου-Λίμνης Πλαστήρα, από το 8ο έως το 13ο χλμ.
-στην Επαρχιακή Οδό Καρδίτσας-Φράγματος Ν. Πλαστήρα (μέσω Μοσχάτου), από το 16ο χλμ.
-στην Επαρχιακή Οδό Καρδίτσας-Μητρόπολης-διασταύρωση Μεσενικόλα-Ιερά Μονή Κορώνης-Τσαρδακίου, από το 16ο χλμ.
-στην Επαρχιακή Οδό Καρδίτσας-Λ. Σμοκόβου, από το 24ο χλμ.
-στην Επαρχιακή Οδό Κέδρου-Ρεντίνας-Καρπενησίου, από το 56ο έως το 62ο χλμ (θέση Ζαχαράκι).
-Περιμετρικά της λίμνης Ν. Πλαστήρα.

*Στην Εύβοια, στην Επαρχιακή Οδό Στενής-Στροπόνων.

*Στη Φθιώτιδα, στην Εθνική Οδό Λαμίας-Καρπενησίου, από το 58ο έως το 64,7ο χλμ.

*Στην Ευρυτανία,
-στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας-Καρπενησίου (θέση Ράχες Τυμφρηστού).
-στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Κρικέλλου-Δομνίτσας, από το 12ο έως το 24ο χλμ.

-στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Φουρνάς-Καρδίτσας, από το 12ο έως το 48ο χλμ (θέσεις Βράχος, Σερμιτζέλι και Ζαχαράκι).
-στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Σελλών-Φιδάκια-Αγ. Βλαχέρνας, από το 8ο έως το 27ο χλμ.
-στην Επαρχιακή Οδό Προυσού-Αγρινίου (θέση Αραποκέφαλα).

 

*Στην Αχαΐα,
-στην Εθνική Οδό Καλαβρύτων-Διακοπτού (μέσω Ι.Μ.Μ. Σπηλαίου).
-στην Εθνική Οδό Καλαβρύτων-Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας).
-στην Εθνική Οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας (μέσω Πριόλιθου).
-στην Εθνική Οδό Καλαβρύτων-Χιονοδρομικού Κέντρου.
-στην Εθνική Οδό Καλαβρύτων-Αιγίου (μέσω Πτέρης).
-στην Εθνική Οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας (μέσω Λουσών).
-στην Εθνική Οδό Πούντας-Καλαβρύτων, από το 7,7 χλμ-Άνω Διακοπτό.
-στην Εθνική Οδό Αιγίου-Καλαβρύτων, από το 11ο χλμ.

*Στην Ηλεία, στην Επαρχιακή Οδό Ανδρίτσαινας προς Ναό Επικούρειου Απόλλωνα, από το 3ο έως το 13ο χλμ.

*Στην Αρκαδία,
-στην Επαρχιακή Οδό Τρίπολης-Καστρίου-Αγ. Πέτρου, από το 16ο έως το 20ο χλμ.

-στην Παλαιά Εθνική Οδό Τρίπολης-Καλαμάτας, από το 27ο έως το 31ο χλμ.
-στην Επαρχιακή Οδό Τρίπολης-Άστρους, από το 17ο έως το 19ο χλμ.
-στην Επαρχιακή Οδό Άστρους-Αγίου Πέτρου, από το 24ο έως το 31ο χλμ.
-στην Επαρχιακή Οδό Άστρους-Καστάνιτσας, από 31ο έως 33ο χλμ.
-στην Επαρχιακή Οδό Λεωνιδίου-Κοσμά-Σπάρτης, από το 15ο έως το 40ο χλμ.

-στο ορεινό οδικό δίκτυο του όρους Μαινάλου (Χρυσοβίτσι-Πιάνα-Στεμνίτσα-Αλωνίσταινα-Στεμνίτσα-Χ/Κ Οστρακίνας).
-στο ορεινό δίκτυο του όρους Πάρνωνα περιοχής Δήμου Βόρειας Κυνουρίας (Καστρί, Άγιος Πέτρος, Βούρβουρα, Άγιος Ιωάννης) και της Νότιας Κυνουρίας (Κοσμάς, Παλαιοχώρι, Άγιος Βασίλειος, Πηγάδι, Κουνουπιά, Τσιτάλια).

*Στη Μεσσηνία,
-στην Εθνική Οδό Καλαμάτας-Σπάρτης, από το 26ο έως το 42ο χλμ.
Αντίθετα, στην Εγνατία Οδό, στους κάθετους άξονές της και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών τα οχήματα κινούνται χωρίς αλυσίδες.

Σε κάθε περίπτωση, η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες λόγω εξαιτίας του παγετού.

Στις θάλασσες
Μικροπροβλήματα έχουν προκαλέσει στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι ισχυροί άνεμοι που σε πολλές περιοχές φτάνουν τα 7-8 μποφόρ.

Κλειστή είναι η πορθμιακή γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, ενώ στη βόρεια Ελλάδα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Κεραμωτή-Λιμένα Θάσου. Κλειστό είναι και το Ρίο-Αντίρριο.