Καλαμάτα: Τουλάχιστον 156 οι εμπλεκόμενοι σε υπόθεση-δίκτυο ναρκωτικών

Πολυμελές εγκληματικό δίκτυο, αποτελούμενο από τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονται στην καλλιέργεια χασίς και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία, Αχαΐα, Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο ταυτόχρονων αστυνομικών επιχειρήσεων σε Μεσσηνία, Ηλεία, Λακωνία και Αττική, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών, συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα, 19 Ελληνες ηλικίας από 20 έως 69 ετών, κι ένας 28χρονος Αλβανός.

Από τους συλληφθέντες, οι 19 είναι μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ ένας Ελληνας κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλα 136 άτομα, από τα οποία τα έξι είναι μέλη των τριών οργανώσεων, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Οπως προέκυψε 19 από τους συλληφθέντες, τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, που συνδέονταν μεταξύ τους με τη μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων».

Και οι τρεις δραστηριοποιούνταν κυρίως στην καλλιέργεια φυτειών χασίς και στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων χασίς και ηρωίνης, σε διάφορους χρήστες σε Πελοπόννησο και Αττική.

Προκειμένου να συγκαλύπτουν τη δράση τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών-«αχυρανθρώπων».

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Στη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, σε σπίτια, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κλπ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

*122 γραμμάρια χασίς, 79,9 γραμμ. σπόρων χασίς και μικροποσότητα ηρωίνης,
*65 φαρμακευτικά ναρκωτικά χάπια,
*1,2 κιλά λαθραίου καπνού,
*Πέντε ζυγαριές ακριβείας και ισάριθμα τριβεία χασίς,
*45.030 ευρώ και 28 χρυσές λίρες,
*Τρία κυνηγετικά όπλα-το ένα κλεμμένο, και ένα αεροβόλο όπλο,
*109 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
*Εξι οχήματα,
*60 κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών sim,
*Πέντε μαχαίρια, σπάθα, ξιφολόγχη, στιλέτο, δύο σιδερογροθιές και τρεις αστυνομικοί ράβδοι,
*Δύο συσκευές εκτόξευσης χημικής ουσίας (σπρέι πιπεριού),
*Μία φορητή συσκευή επικοινωνίας,
*Ενα στυλό με ενσωματωμένη κάμερα,
*Ενας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
*Διάφορα υλικά και μέσα που σχετίζονται με τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των διατάξεων περί ναρκωτικών και όπλων, λαθρεμπόριο, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

Η Αστυνομία ερευνά τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων στην υπόθεση και το ενδεχόμενο διασύνδεσης του δικτύου με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5186705/kalamata-toylaxiston-156-oi-emplekomenoi-se-ypothesh-diktyo-narkwtikwn/