Στη Χίο η Frontex αρνείται να εργαστεί λόγω ...αμίαντου

Από τις 14 Δεκεμβρίου έχουν κατέλθει σε ένα είδος «λευκής απεργίας» οι 32 υπάλληλοι της Frontex που υπηρετούν στη Χίο, λόγω του αμιάντου -τις γνωστές παλιές «λαμαρίνες» ελενίτ από αμίαντο- που υπάρχει στην οροφή του παλιού βυρσοδεψείου στα Ταμπάκικα, όπου πραγματοποιείται προσωρινά η διαδικασία της ταυτοποίησης και της καταγραφής των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στο νησί.

Οι πλάκες ελενίτ βρίσκονται στην οροφή και μπορούν να είναι επικίνδυνες μόνον όταν τρίβονται, σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Βασίλης Ιγνατιάδης για το Ethnos.gr. Πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να πηγαίνουν καθημερινά στον χώρο υπηρεσίας τους, αλλά αρνούνται να εισέλθουν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων του πρώην βυρσοδεψείου.

Μια Βρετανίδα, μέλος της ομάδας, ήταν αυτή που αντέδρασε πρώτη και έπεισε και τους άλλους συναδέλφους της να σταματήσουν να εργάζονται, για λόγους προστασίας της υγείας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Frontex ζήτησαν αρχικά γραπτές εγγυήσεις πως δεν κινδυνεύουν κατά την πολύωρη καθημερινή παραμονή τους στον χώρο και όταν αυτές τους δόθηκαν μόνο προφορικά, αποφάσισαν να μην εισέρχονται πλέον σε αυτόν. Εξασφάλισαν, μάλιστα, και τη στήριξη της διοίκησης της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, η οποία διατυπώθηκε με επίσημη ανακοίνωση τη Δευτέρα, διά στόματος του εκτελεστικού διευθυντή της, Φαμπρίς Λεγκέρι.

«Τους εξηγήσαμε με όλους τους τρόπους πως δεν διατρέχουν κίνδυνο. Οι πλάκες ελενίτ βρίσκονται στην οροφή και μπορούν να είναι επικίνδυνες μόνο όταν τρίβονται. Οι Έλληνες αστυνομικοί, όπως και όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο λαμβάνουν και προληπτικά μέτρα φορώντας μάσκες. Δεν μεταπείστηκαν και σταμάτησαν να εργάζονται», είπε στο «Έθνος» ο αστυνομικός διευθυντής Χίου, Ανδρέας Δαμίρης, ο οποίος έχει ενημερώσει σχετικά το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Καταγραφή στο σύστημα EURODAC

Η ομάδα της Frontex είναι επιφορτισμένη με το «screening» των εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων, δηλαδή την επιβεβαίωση της υπηκοότητάς τους, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα δηλώνουν Σύροι ή Αφγανοί, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω συνεντεύξεων, με τη συνδρομή διερμηνέων και εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια γίνεται η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και η καταγραφή τους στο σύστημα EURODAC.

Μετά την αποχή των στελεχών της ευρωπαϊκής υπηρεσίας λόγω του αμιάντου, η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό Ελλήνων αστυνομικών και διαβεβαιώνει πως η διαδικασία γίνεται χωρίς προβλήματα.