Αισιοδοξία για λύση

Λύση κοινά αποδεκτή από την Πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη χωροθέτηση του χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, αναζητούν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και οι Δήμαρχοι Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου.

Σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας, συναντήθηκε με τους τρεις δημάρχους, ενώ έχει οριστεί νέα συνάντηση για τις πέντε το απόγευμα, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις που κατατέθηκαν και από τις δύο πλευρές, αφού προηγηθεί η επεξεργασία τους από τα επιτελεία όλων των εμπλεκόμενων μερών.

«Έγινε σήμερα η συνάντηση σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση αποδεκτή από όλους» επισήμανε μετά τη σύσκεψη ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Στη συνέχεια ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι τα επιτελεία θα επεξεργαστούν κάποιες προτάσεις που κατατέθηκαν, «οι οποίες θα εξασφαλίζουν τα εξής: τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, κάτι το οποίο σημαίνει μικρές αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά με τρόπο που και θα μπορεί να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα εύρεσης χώρων για αξιοποίηση προσωρινών εγκαταστάσεων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και συγχρόνως αυτό να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ανησυχίες των κατοίκων για μόνιμες εγκαταστάσεις και μόνιμους καταυλισμούς να μην έχουν καμία βάση πραγματικότητας».
Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν και οι Δήμαρχοι μετά τη συνάντηση, κάνοντας λόγο για μια λύση κοινά αποδεκτή απ’ όλους.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μετά την πρώτη συνάντηση με τον κ. Μουζάλα τόνισε ότι υπάρχουν προτάσεις από την πλευρά τους, τις οποίες θα καταθέσουν στον υπουργό. «Είχαμε μια μακρά και εποικοδομητική συνάντηση. Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αλλά παράλληλα να προστατεύσουμε τη δημόσια ασφάλεια και υγεία» τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, φαίνεται πως φεύγει από το τραπέζι η πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία καταυλισμού μεταναστών στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και εξετάζετε η μεταφορά τους στο γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό. Στην πρόταση αυτή φαίνεται πως και οι δήμαρχοι των νοτίων προαστίων δεν εκφράζουν μεγάλες αντιρρήσεις.

Μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να έχουν απομακρυνθεί από το γήπεδο του στο Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο οι οικονομικοί μετανάστες. Η Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες καλεί σε συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα της Τρίτης και στις 8 το πρωί της Τετάρτης έξω από το στάδιο. Παράλληλα, κάνει έκκληση να παρευρεθούν στο χώρο δικηγόροι για νομική υποστήριξη των μεταναστών και προσφύγων.

Πηγή: ΑΠΕ, in.gr