Νέοι με και χωρίς αναπηρία σε διαδραστικά παιχνίδια στο Μουσείο Βορρέ

20151201_094506 (Small)Εμπειρίες και συναισθήματα είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν  213 νέοι με και χωρίς αναπηρία στο 2ο Διαδραστικό – Βιωματικό Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης  στο Μουσείο Βορρέ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015. Το πρόγραμμα διοργάνωσε, για δεύτερη φορά,  ο  Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.) στα πλαίσια του Έργου «Δες το Αλλιώς», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.

Συμμετείχαν τα σχολεία: Δημοτικό Δελασάλ, Εκπαιδευτήρια Καντά, 117ο Δημοτικό Αθηνών, 1ο ΕΠΑ. Λ Ασπρόπυργου, Ειδικό Δημοτικό Κωφών & Βαρύκοων Πεύκης-Λυκόβρυσης, Εστία, ΤΕΕ Κορωπίου, Μαργαρίτα, Εργαστήρι “Λίλιαν Βουδούρη”.

20151201_104801 (Small)Στόχος του Προγράμματος Ευαισθητοποίησης, όπως τονίζουν από το Σ.Κ.Ε.Π., είναι όλοι οι νέοι να γνωριστούν μέσα από την εικαστική διαδικασία, τον ανοιχτό διάλογο, την αθλητική προσέγγιση και τα ενημερωτικά προγράμματα, για να μοιραστούν μαζί δημιουργικά τη “μοναδικότητα” τους. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση σε παιδιά και νέους που σπάνια έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή. Τα εργαστήρια λειτουργούν ως μοχλός επικοινωνίας και ένταξης, με γνώμονα τη δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων και όχι το εικαστικό αποτέλεσμα. Βιωματικές προσεγγίσεις και διαδραστικά εργαστήρια, χωρίς επικοινωνιακές κατευθύνσεις, επιτρέπουν στους νέους να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο και να ξεκλειδώσουν την αμηχανία της πρώτης επαφής με το διαφορετικό.

Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Ζωγραφική σε t-shirt
  • «Μια άλλη εικαστική πρόταση» μέσα από την τεχνική του κολλάζ
  • Καλλιτεχνικά εργαστήρια: κατασκευές με πηλό, καλαμάκια και άλλα υλικά
  • Παίζοντας Bocce όλοι μαζί: εισαγωγή στο άθλημα των Special Olympics με unified teams
  • «STEPS by Σ.Κ.Ε.Π.» : Γίνε εσύ η αφορμή να αλλάξει η κοινωνία μας: ομιλίες με τους εμψυχωτές του Σ.Κ.Ε.Π., οι ίδιοι νέοι με αναπηρία
  • Δες το Αλλιώς: – Εκπαιδευτικό Εργαστήρι Προσομοίωσης Αισθητηριακής Αναπηρίας

20151201_105437 (Small)Στην εκδήλωση της Τρίτης συμμετείχε και ο Συνήγορος του Παιδιού, ο οποίος στέκεται αρωγός στην προσπάθεια για την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων από όλα τα παιδιά και το ξεπέρασμα των προκαταλήψεων σχετικά με την  αναπηρία. Συνεργάτες του Συνηγόρου ξενάγησαν ομάδες μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μαζί με μαθητές με αναπηρία στα Δικαιώματα του Παιδιού.  Δημιούργησαν μαζί μηνύματα και ζωγραφιές – αφίσες, οι οποίες θα διακινηθούν στο διαδίκτυο.

Σ.Κ.Ε.Π.

www.skep.gr – facebook: skep.association – twitter: @skepassociation – LinkedIn: gr.linkedin.com/in/skepassociation

mail: skep@skep.gr