Express Yourself, Don't Repress Yourself

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχόλιο του πρώην συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλου Κρανιδιώτη στα social media, για το σύντροφο του ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της κηδείας, ο επί εικοσιπενταετία σύντροφος του ηθοποιού αναφέρθηκε στις διαδικαστικές δυσκολίες που αντιμετώπισε μετά το θάνατο του Μηνά Χατζησάββα, αφήνοντας αιχμές για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στη χώρα μας.

Κάλυψη στο Φαήλο Κρανιδιώτη ένιωσε την ανάγκη να δώσει ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter σχολίασε: “Τον @failosK για πολλά μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς αλλά σίγουρα όχι για το εάν έχει το θάρρος της γνώμης του”. Όπως όμως έχει το θάρρος της γνώμης του ο Φαήλος Κρανιδιώτης, έτσι έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να τον κρίνουμε για το περιεχόμενο και τον τρόπο έκφρασης αυτής: οι επιλογές μας άλλωστε, καλώς ή κακώς, μας χαρακτηρίζουν σ’ αυτή τη ζωή.

Υπάρχει ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας το οποίο επιμένει στο να στερούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα συγκεκριμένες μειοψηφίες. Εκτιμά ότι θα έπρεπε να πέφτει λόγος στο κράτος για το πού και πώς επιλέγει κάποιος να ταφεί, ότι θα έπρεπε να έχει διαφορετικά δικαιώματα από τους άλλους εξαιτίας του ποιον επιλέγει να έχει στο πλευρό του. Πέρα όμως από τις ιδεολογικές αντιλήψεις του καθενός, λέει κάτι για την ευαισθησία του επιτιθέμενου η σοκαριστική αυτή έλλειψη σεβασμού σε έναν συμπολίτη μας που έχασε τον άνθρωπό του.

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο δημόσιο διάλογο θα έπρεπε να είναι καθολικά και κατηγορηματικά καταδικαστέες σε μια κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της.