"Φονική μηχανή" ο φράχτης στον 'Εβρο

Την ανάγκη να διασφαλιστούν νόμιμες και ασφαλείς οδοί για τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, επισήμαναν οι ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Ανοιχτά Σύνορα – Nα πέσει ο Φράχτης στον Έβρο – Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι», που διοργάνωσε η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ).

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την πανελλαδική κινητοποίηση κατά του φράχτη που θα γίνει στις 23 και 24 Ιανουαρίου του 2016.

«Φονική μηχανή» χαρακτήρισε τον φράχτη στον Έβρο ο συντονιστής του ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Για την κινητοποίηση είπε ότι στις 23 Ιανουαρίου θα γίνει διαδήλωση στην Αλεξανδρούπολη και την επόμενη μέρα στον φράχτη και στους Κήπους του Έβρου, με τη συμμετοχή και κινημάτων από την Τουρκία.

Ο πανεπιστημιακός, Γιώργος Τσιάκαλος, τόνισε ότι ο φράχτης στον Έβρο παρεμποδίζει τους πρόσφυγες που θέλουν να μπουν νόμιμα στη χώρα μας και παραβιάζει κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης.

Η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Πολιτάκη, τόνισε ότι ο Φράκτης στον Έβρο ευνοεί τον εγκλωβισμό των προσφύγων και ενισχύει τη δράση των διακινητών. Όπως είπε, από τις αρχές του χρόνου ήρθαν στην Ελλάδα 721.000 πρόσφυγες και 588 θεωρούνται νεκροί ή αγνοούμενοι.

Η αντιπρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ και μέλος του Συντονιστικού φορέων για τους πρόσφυγες Πόπη Σαραϊδάρη υπογράμμισε ότι στόχος δεν μπορεί να είναι η οχύρωση της Ευρώπης, αλλά το σταμάτημα του πολέμου. Η πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης, Ελεάννα Ιωαννίδου, τόνισε ότι στον προϋπολογισμό του δήμου που εγκρίθηκε σήμερα, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους πρόσφυγες.