On the Fence - Part I

“Μιλάμε για έναν φράχτη 12 χιλιομέτρων που φράζει τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου. Δεν μπορούμε να κάνουμε την εξίσωση ότι ο φράχτης αυτός είναι ίδιος με τους απάνθρωπους φράχτες στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτή η εξίσωση είναι άδικη και εκ του πονηρού.” Τάδε έφη Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ιδού η πλήρης απάντησή του σε όσους ζητούν να γκρεμιστεί ο φράχτης του Έβρου με το επιχείρημα ότι μπορεί με τον τρόπο αυτό να σταματήσουν οι πνιγμοί στο Αιγαίο. Δεν μπορώ όμως να πω ότι η απάντηση αυτή με κάλυψε. Για να είναι κατ’ εμέ ουσιώδης η όλη συζήτηση, πρέπει να απαντηθούν δύο ερωτήματα.

Πρώτον, αν ο φράχτης ανοίξει, θα μετατοπίσει την προσφυγική ροή από το Αιγαίο στη Θράκη, μειώνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που αποπειρώνται αυτό το δύσκολο ταξίδι;

Ο κύριος Τόσκας υποστηρίζει -ενάντια στην απλή λογική- ότι τα δύο θέματα είναι απολύτως ασύνδετα μεταξύ τους: “Ούτε εμποδίζει, ούτε στέλνει ο φράχτης τους πρόσφυγες στα νησιά”. Διαβάζουμε όμως στο σχετικό ρεπορτάζ στο Βήμα ότι στελέχη των διωκτικών αρχών εκτιμούν ότι αν ο φράχτης ανοίξει το ζήτημα “θα μετακυλιστεί στα χερσαία σύνορα”, δεδομένου ότι το πέρασμα αυτό είναι πολύ πιο ασφαλές από το ταξίδι στη θάλασσα. Επιπροσθέτως και οι κάτοικοι του Έβρου που αντιδρούν στο ενδεχόμενο γκρεμίσματος του φράχτη ξεκάθαρα θεωρούν ότι η ροή θα άλλαζε αν ο φράχτης άνοιγε.

Το δεύτερο ερώτημα και το σημείο στο οποίο θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να επικεντρωθούμε είναι πόσο διαχειρίσιμη θα ήταν η νέα αυτή ροή από την πλευρά της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Μια ψύχραιμη, ζυγισμένη και ολιστική συζήτηση μπορεί να δώσει χρήσιμες απαντήσεις και με αυτό το πνεύμα θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα όλο το επόμενο διάστημα. Να σημειώσω τέλος ότι όσο η Ευρώπη ουσιαστικά κλείνει τα μάτια στο τεράστιο αυτό πρόβλημα (τα κράτη μέλη δεσμεύθηκαν να μοιραστούν 160.000 πρόσφυγες, η Γερμανία έχει πει ότι μπορεί να δεχθεί μέχρι 500.000 Σύριους πρόσφυγες ετησίως, όμως στην Τουρκία ήδη βρίσκονται κοντά στα 2.5 εκατ.), η ευθύνη για τους συνεχιζόμενους θανάτους στο Αιγαίο θα είναι σε μεγάλο βαθμό Ευρωπαϊκή.