Με νέες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια απειλούν οι φαρμακοποιοί, που σήμερα το πρωί ενημερώθηκαν για την Κοινή Υπουργική Απόφαση σε ό,τι αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ενός φαρμακείου μπορεί να αποκτήσει οποιοσδήποτε ιδιώτης, μή φαρμακοποιός, ενώ κάποιος μπορεί να ιδρύσει φαρμακείο και να έχει συνάφεια με το χώρο του φαρμάκου. Επίσης, ο φαρμακοποιός θα μπορεί να μετέχει στη μετοχική σύνθεση ενός φαρμακείου αλλά με ποσοστό του 20%, ενώ μπαίνει πλαφόν σε ό,τι αφορά στις αλυσίδες των φαρμακείων, καθώς κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να έχει πέντε φαρμακεία ανά την επικράτεια για το 2015, και μέχρι το 2020 αυτά μπορούν να αυξηθούν σε δέκα.
Στην έκτακτη γενική συνέλευση που έχει συγκαλέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος το Σάββατο, η οποία όπως λένε θα γίνει σε πολύ φορτισμένο κλίμα, θα συζητηθεί η πρόταση για νέες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα και συγκεκριμένα με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει λόγο για “μετάλλαξη του φαρμμακοποιού”, για “παράδοση άνευ όρων σε καρτέλ”, ενώ απορρίπτει την ΚΥΑ ως “απαράδεκτη”, σημειώνοντας ότι “υπαγορεύθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΦΣ:
“Τη …μετάλλαξη του Φαρμακοποιού σε «αυτοφωράκια» και την παράδοση άνευ όρων σε καρτέλ και off-shore εταιρείες, προβλέπει το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που γνωστοποίησε στον ΠΦΣ ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός.
Το προσχηματικό και για το θεαθήναι 20% της προβλεπόμενης συμμετοχής του Φαρμακοποιού, ουσιαστικά τον καθιστά υπεύθυνο για οτιδήποτε συμβεί, ανεξάρτητα εάν πλέον θα ενεργεί κατ’ εντολήν του επιχειρηματία εταίρου. Παράλληλα στερεί από τον Έλληνα πολίτη την αξιόπιστη επιστημονική συμβουλή και συμβολή του φαρμακοποιού, τον οποίο η ΚΥΑ καθιστά υποχείριο του εμφανούς ή αφανούς εταίρου.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απορρίπτει ως απαράδεκτη την Υπουργική Απόφαση και καταγγέλλει ότι υπαγορεύθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία άλλωστε μνημονεύονται ξεκάθαρα από το κείμενο της εν λόγω Υπυργικής Απόφασης. Η πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων και η ελληνική κυβέρνηση απέδειξαν ότι μόνο κατ’ ευφημισμόν κυβερνούν. Οι πιέσεις των δανειστών επικράτησαν των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Στην ουσία αφού εξαθλίωσαν οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας- παραδίδουν τα κουφάρια τους σε εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντα. Η άνευ όρων παράδοση της Υγείας του Έλληνα πολίτη στα καρτέλ και τα ολιγοπώλια είναι πλέον γεγονός.
Οι φαρμακοποιοί απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την Υπουργική Απόφαση και την επιστρέφουν ως απαράδεκτη, δηλώνουν δε ότι άμεσα θα προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Τα μνημόνια και η δήθεν αναγκαιότητα της χρηματοδότησης, πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν το πρόσχημα για την καταστροφή της χώρας”.