Βοήθεια σε απόρους και πρόσφυγες και άλλων περιοχών από τον Στ.Χατζηιωάννου

Κάλεσμα στους δημάρχους των νησιών που δέχονται μεγάλο όγκο μεταναστών και προσφύγων, να επικοινωνήσουν μαζί του, προκειμένου να ενταχθούν στο φιλανθρωπικό  πρόγραμμα «Φαγητό από Καρδιάς» απευθύνει μέσω του Πρακτορείου FΜ, o Στέλιος Χατζηιωάννου, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εκπομπή  «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ»  της Τάνιας  Μαντουβάλου.

«Πραγματικά θα χαρώ πάρα πολύ να ακούσω και από το δήμαρχο της Μυτιλήνης και το δήμαρχο της Κω, δεν ξέρω από πού αλλού, δεν ξέρω ακριβώς αριθμούς και ποιο νησί υποφέρει περισσότερο, αλλά θα ήθελα να ακούσουμε από τους δημάρχους των νησιών που δέχονται μεγάλους αριθμούς μεταναστών, ότι χρειάζονται τη βοήθεια μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 Ο Σ.Χατζηιωάννου , σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, δίνει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «Φαγητό από Καρδιάς» , μία δράση του Φιλανθρωπικού του ιδρύματος (Stelios Philanthropic Foundation) που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στην Κύπρο και από πέρσι επεκτείνεται και στην Ελλάδα.  Αναφέρει τα κριτήρια που χρειάζονται για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί στο πρόγραμμα, καθώς επίσης και τον τρόπο που κανείς  μπορεί να γίνει διανομέας, εξοικονομώντας έξτρα εισόδημα, παράλληλα με τη βοήθεια που προσφέρει στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.  Ο γνωστός επιχειρηματίας προαναγγέλλει ακόμα συνεργασία που ξεκινά με την Εκκλησία, προκειμένου να συνεισφέρει  στο θέμα της σίτισης. 

 Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ερ: Τι ακριβώς είναι το «Φαγητό από  Καρδιάς» και πως γεννήθηκε η ιδέα;   

 Απ: Το  «Φαγητό από Καρδιάς» το ξεκίνησα στην Κύπρο που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών μου. Εγώ έχω γεννηθεί στην Αθήνα  κι όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στη Κύπρο το Μάρτιο του 2013, ένιωσα ότι με τη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης, έπρεπε να βρω έναν τρόπο να βοηθήσω ανθρώπους, που είναι σε πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Το να βοηθήσεις ένα παιδί να πάει να σπουδάσει  στο εξωτερικό σε ένα καλό  πανεπιστήμιο είναι καλό, αλλά δεν είναι τόσο αναγκαίο, όσο να βοηθήσεις κάποιον  που δεν έχει να φάει. Για αυτό και το ονομάσαμε «Φαγητό από Καρδιάς» με την έννοια ότι δίνουμε ένα σνακ, μία μικρή ποσότητα φαγητού, το οποίο αλλάζει, δηλαδή είναι θέμα επιλογής κάποιου  προμηθευτή στην κάθε χώρα, διαφορετικό στην Κύπρο, διαφορετικό στην Ελλάδα. Στην Κύπρο π.χ ξεκινήσαμε με τοπικό προϊόν που είναι το σάντουιτς με χαλούμι, το Μάιο του 13 .

 Ερ: Nα πούμε ότι είναι πρόγραμμα του φιλανθρωπικού σας ιδρύματος.

 Απ: Nαι έχω φτιάξει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα εδώ και αρκετά χρόνια. Το όνομα μου έχει, Stelios Philanthropic Foundation. Η ιστοσελίδα μας είναι stelios.org  ή stelios.com, αν είναι πιο εύκολο. Όταν λοιπόν δυσκόλεψαν και τα πράγματα στην Αθήνα, ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2014 από ένα σημείο στον Κεραμεικό , στο κέντρο της Αθήνας, μία περιοχή όπως γνωρίζετε με ιδιαίτερα προβλήματα. Επί της οδού Γερμανικού, ένας μικρός δρόμος είναι.  Κι εγώ δεν περίμενα να έρθουν τόσα άτομα, γιατί αυτό που δίνουμε τώρα είναι ένα κρουασάν . Μπορεί να αλλάξει βέβαια αυτό, μπορεί να γίνει σάντουιτς η τσουρεκάκι.  Έχουμε φτάσει να εξυπηρετούμε σχεδόν 700 άτομα κάθε μέρα. Αν υπολογίσετε ότι κάθε άτομο παίρνει τέσσερα κομμάτια, Δίνουμε πάνω από δύο με τρεις χιλιάδες  κομμάτια την ημέρα, μόνο στον Κεραμεικό. Πρόσφατα, το Σεπτέμβριο,  αποφάσισα να συνεργαστώ με έναν εξαιρετικό άνθρωπο, τον Κυριάκο που είναι σουβλατζής στον Πειραιά. Στην οδό Ψαρρών, στη Δραπετσώνα. Ο Κυριάκος είχε μια δουλειά που πήγαινε καλά, είχε χρόνο το πρωί και με την κρίση αποφάσισε να μοιράζει τα σνακς που δίνουμε εμείς δωρεάν κάθε πρωί από τις 8 για να προλάβει και τα παιδάκια πάνε σχολείο με τις μητέρες τους, έως τις 11, γιατί μετά αρχίζει η δουλειά του η κανονική.  

 Ερ: Και τελευταίο σημείο διανομής είναι η Σάμος;

Απ: Πρόσφατα μέσω μίας κοινής γνωστής ο δήμαρχος της Σάμου, μου είπε γιατί δεν βοηθάς και την κατάσταση που  έχουμε εδώ με τους  μετανάστες, ενώ και στον Κεραμεικό και στον Πειραιά, θέλω να τονίσω, ότι παρόλο που υπάρχουν πολλοί Έλληνες, δεν κάνουμε καμία διάκριση.

Ερ: Γνωρίζουμε ότι  το 99% των εισροών προσφύγων και μεταναστών γίνονται στα Δωδεκάνησα, αλλά κυρίως στη Μυτιλήνη. Γιατί επιλέξατε την Σάμο; 

Απ: Σας εξήγησα μία κοινή γνωστή μας σύστησε με τον δήμαρχο. Και πραγματικά θα χαρώ πάρα πολύ να ακούσω και από το δήμαρχο της Μυτιλήνης και το δήμαρχο της Κω, δεν ξέρω από πού αλλού, δεν ξέρω ακριβώς αριθμούς και ποιο νησί υποφέρει περισσότερο, αλλά θα ήθελα να ακούσουμε από τους δημάρχους των νησιών που δέχονται μεγάλους αριθμούς μεταναστών ότι χρειάζονται τη βοήθεια μας .  

Ερ: Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας οι δήμαρχοι;

Απ:Το απλούστερο είναι να πάνε στη σελίδα stelios.com και υπάρχουν αριθμοί επικοινωνίας και mail.

Ερ: Κι έτσι  μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί σας και να επεκτείνετε το πρόγραμμα και εκεί; 

Απ: Θα χαρούμε πολύ.

Ερ: Τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσει ο κόσμος για να πάρει αυτό το σνακ;

Απ: Γενικά δεν θέλουμε να κάνουμε καμία διάκριση. Εγώ προτιμώ να δώσω σε κάποιον που μπορεί ίσως να μην  έχει και τόσο τεράστια ανάγκη, αλλά εφόσον θέλει να γραφτεί, μας δίνει δύο βασικά στοιχεία. Ονοματεπώνυμο, και μια ημερομηνία γεννήσεως. Προτιμούμε να έχουμε  κι ένα τηλέφωνο. Δεν είναι όμως απαραίτητο.  Κάνουμε μία εγγραφή, παίρνουν έναν αριθμό και μπορούν να έρχονται κάθε μέρα, κάθε εργάσιμη μέρα, να τονίσω,  Δευτέρα με Παρασκευή  και να πάρουν την προσφορά, η οποία είναι κάποιο σνακ.

Ερ: Πόσους εγγεγραμμένους έχετε μέχρι σήμερα συνολικά;

Απ: Αν ξεκινήσουμε και από την Κύπρο πρέπει να έχουμε ξεπεράσει τους 10.000 εγγεγραμμένους. Βέβαια δεν έρχονται όλοι κάθε μέρα. 

Ερ: Στην Κύπρο πόσα σημεία διανομής έχετε;

Απ: Στην Κύπρο είναι τέσσερα. Τρία στην Ελλάδα βάσει των όσων σας είπα, ο Κεραμεικός, ο Πειραιάς και το νησί της Σάμου και πρόσφατα έχουμε κάνει μία συνεργασία, η οποία θα ανακοινωθεί στο μέλλον, με το πρόγραμμα του «Όλοι Μαζί Μπορούμε» του Σκάι και την εκκλησία, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα επ αυτού.  

Ερ: Όταν λέτε συνεργασία τι εννοείτε;

Απ: Εκεί δεν έχουμε σημεία διανομής εμείς, ουσιαστικά δίνουμε τα σνακς, το «φαγητό από καρδιάς»  στην  εκκλησία μέσω του« Όλοι Μαζί Μπορούμε», ώστε να περάσει στα δέματα που δίνει η εκκλησία.

Ερ: Και αυτό πότε θα ξεκινήσει;

Απ: Έχει ξεκινήσει ήδη, αλλά θα το ανακοινώσουμε επίσημα τέλη Οκτωβρίου.

Ερ: Να επιμείνω λίγο σε αυτό, θέλω να μου δώσετε περισσότερα στοιχεία. Εδώ και πόσο καιρό εφαρμόζεται και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας;  

Απ: Οι πρώτες παραδόσεις έγιναν  αυτό το μήνα για αυτό και δεν έχω λεπτομέρειες. Το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» φαντάζομαι το έχετε ακούσει στο ΣΚΑΙ το διαφημίζει αρκετά. 

Ερ: Ναι το γνωρίζουμε.

Απ: Όπως όταν πάτε εσείς αύριο σε ένα σουπερ μάρκετ και σας περισσεύει κάτι και το βάλετε στο καλάθι, κατά κάποιον τρόπο κι εμείς σαν Stelios Foundation δίνουμε το φαγητό, που θα μπει μέσω της εκκλησίας, μέσα από 8 διαφορετικές μητροπόλεις στην Ελλάδα, σε δέματα τα οποία δίνονται σε συγκεκριμένες οικογένειες, που φροντίζει η εκκλησία.

Ερ: Τα επόμενα δικά σας σημεία διανομής  που  θα είναι;

Απ: Δεν είμαι σίγουρος, γιατί όπως καταλαβαίνετε αυτή η δουλειά είναι όπως όταν έχεις καταστήματα και πρέπει να συμφωνήσεις με τους συνεργάτες σου για να τα ανοίξεις. Σήμερα που έκανα επίσκεψη στον Πειραιά, γνώρισα άλλους τρεις συνεργάτες, ένας είναι στο Χατζηκυριάκειο  στον Πειραιά, ένας είναι στην Ποσειδώνος, ένας άλλος είναι στο Παγκράτι και πρέπει τώρα να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο, να επισκεφθούμε τα καταστήματα τους για να κάνουμε μία συμφωνία.

Ερ: Πώς είναι ο τρόπος που συνεργάζεστε. Πως γίνεται η επιλογή των συνεργατών;

Απ: Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει διανομέας μας, φτάνει να έχει ένα κατάστημα, το σημείο διανομής δηλαδή. Το καλύτερο είναι να έχει ένα κατάστημα ήδη. Να είναι οργανωμένο, να ανοίγει ούτως ή άλλως για άλλο λόγο,  ώστε να μη δημιουργούμε περιττά έξοδα. Και πρέπει να είναι σε σημείο κεντρικό, σε μία περιοχή που να έχει ανάγκη.

Ερ: Και η συνεργασία σε τι βάση γίνεται. Τους δίνετε εσείς κάποια χρήματα;

Απ: Ουσιαστικά ναι. Θα χρησιμοποιήσω μία αγγλική έκφραση. Τους θεωρούμε franchisees. Θεωρούμε ότι  παίρνουν το λογότυπο τουStelios Foundation και με αυτό το δικαίωμα, τη δικαιόχρηση, το franchising, μοιράζουν τα σνακς έναντι κάποιας πληρωμής, ανά κομμάτι.

Ερ: Δηλαδή με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια θα μπορούσε να πει κάποιος; Βοηθάτε και τους ανθρώπους που χρειάζονται φαγητό και ανθρώπους να βγάλουν μεροκάματο;

Απ: Ναι γιατί έχει και εισόδημα ο franchisee. 

Ερ: Άρα ανοίγετε και θέσεις εργασίας;

Απ: Δεν δημιουργούμε καινούργιες,  αλλά ίσως συντηρούμε. Δηλαδή είδα σήμερα τον Κυριάκο στον Πειραιά και δούλευε όλη η οικογένεια για να προλάβουν τις παραδόσεις.

Ερ: Θα πρέπει κάποιος να έχει ένα κατάστημα φαγητού ή μπορεί απλά να έχει ένα κτίριο κενό και να θέλει να το αξιοποιήσει;

Απ: Αν είναι κενό θα πρέπει να υπολογίσει το κόστος του να στέκεται κάποιος εκεί, δυο τρεις ώρες την ημέρα. Για αυτό  προτιμώ το κατάστημα που λειτουργεί ήδη. Αλλά όλα γίνονται. Τώρα φοβάμαι ότι θα πάρουμε πολλές αιτήσεις και δεν θα μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε.

Ερ: Οι άνθρωποι που ενδεχομένως ενδιαφέρονται θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί σας, πάλι μέσω της ιστοσελίδας σας και να κάνουν κάποια αίτηση;

Απ: Ναι μέσω της ιστοσελίδας. Να μας στείλουν τη διεύθυνση τους και κάποιο βιογραφικό. 

Ερ:  Κύριε Χατζηιωάνου,  γιατί κρουασάν  και όχι φαγητό. Ξέρετε μιλώντας με ανθρώπους που ήταν στην ουρά στον Κεραμεικό, μου είπαν ότι στην αρχή μοιράζατε τοστ και αυτό τους ήταν πιο βολικό.  Εσείς ως ίδρυμα, έχετε κάνει κάποια διατροφική έρευνα η σκοπεύετε να κάνετε; Γιατί όσο να ναι γλυκό δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να φάνε. Οι διαβητικοί ας πούμε δεν μπορούν να φάνε το κρουασάν με τη σοκολάτα.

Απ: Η συνταγή θα αλλάξει κ έχει αλλάξει πολλές φορές. Δεν θέλω να ταυτιστώ με ένα είδος φαγητού. Όπως καταλαβαίνετε κι εμείς προσπαθούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και στη δωρεά,  με συνέπεια να αλλάζουμε προμηθευτές. Το κρουασάν έχει μεγάλη επιτυχία γενικά στην Ελλάδα. Είναι σε όλα τα περίπτερα αν το σκεφτείτε. Άρα είναι κάτι που τρώει ο κόσμος ήδη, αλλά αύριο μπορεί να γίνει τσουρεκάκι, μεθαύριο μπορεί  να γίνει κάτι άλλο. Στην Κύπρο είναι τυρόπιτα πχ αυτή τη στιγμή. Εμείς θα ψάχνουμε να βρούμε το πιο αποτελεσματικό, το πιο οικονομικό κατά κάποιο τρόπο, με κριτήριο όσο πιο φθηνό είναι τόσο πιο πολύ κόσμο μπορούμε να βοηθήσουμε. Προτιμώ να βοηθήσω περισσότερο κόσμο με χαμηλότερο κόστος ανά άτομο, παρά να δίνουμε μία γενναιόδωρη προσφορά σε λιγότερο κόσμο.

Ερ: Το Stelios Philanthropic Foundation  πρόκειται να προβεί και σε  άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες; Έχετε κάτι άλλο στα σκαριά;

Απ: Στην Ελλάδα έχουμε εδώ και οκτώ χρόνια, αν δεν κάνω λάθος, θεσμοθετήσει το βραβείο  «Νεαρός Επιχειρηματίας της Χρονιάς» . Όταν είσαι κάτω των 40 κι έχεις ξεκινήσει μία επιχείρηση τα τελευταία χρόνια μπορείς να κάνεις αίτηση και να πάρεις βραβείο, ένας το παίρνει κάθε χρόνο,  50.000 ευρώ. Αλλά αυτά είναι φιλανθρωπίες σε άλλο επίπεδο. Σε έναν σχετικά πλούσιο άνθρωπο δίνεις άλλες 50.000. Είναι βέβαια σημαντικό. Βοηθάει την επιχειρηματικότητα. Βοηθάει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να γίνουν πιο δραστήριοι με αποτέλεσμα να δίνουν αυτοί θέσεις εργασίας.

Ερ: Κύριε Χατζηιωάννου είστε ένας τυχερός άνθρωπος που μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίσατε πρόβλημα επιβίωσης. Το αντίθετο μάλιστα.

 Απ: Τυχερός είμαι. Τυχερός. Είχα πλούσιο μπαμπά. (χαριτολογώντας)

 Ερ: Έτσι ακριβώς το έχετε ξαναπεί αρκετές φορές και είναι προς τιμήν σας που το παραδέχεστε.   Θέλω λοιπόν να μου πείτε τι αισθάνεσθε όταν, τις φορές που επισκέπτεστε τα σημεία διανομής,  δίνετε φαγητό σε αυτούς τους ανθρώπους, που στέκονται στην ουρά για ένα κρουασάν; Τι αισθάνεσθε για αυτά τα παιδάκια που φωτίζεται το πρόσωπο τους όταν τους δίνετε το κρουασάν;

Απ: Ομολογώ πως δεν το περίμενα. Όταν ξεκίνησα πριν από δυόμιση χρόνια, λέω στη χειρότερη περίπτωση δεν θα έρθει κανένας θα το κλείσουμε. Δεν περίμενα να μπορείς να κάνεις τέτοια μεγάλη διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων, με τόσο αποτελεσματικό χαμηλό κόστος. Από τη μία βέβαια δείχνεις σε τι δύσκολη κατάσταση έχει έρθει η χώρα μας. Εγώ στον Πειραιά περίμενα ότι η πλειοψηφία θα ήταν κατά κάποιο τρόπο μετανάστες που έρχονται από τα νησιά. 

Ερ: Με προλάβατε. Ακριβώς αυτό ήθελα να σας πω.  Κι εμένα το ίδιο μου έκανε εντύπωση ότι ήταν Έλληνες οι περισσότεροι.  Και άνθρωποι καλοντυμένοι, προσεγμένοι που έρχονται ακόμα και με το αυτοκίνητο τους, για να πάρουν το κρουασάν. Αυτό λέει πολλά νομίζω.

Απ: Είναι λυπηρό. Είναι πικρόγλυκο.Bittersweet που λέμε αγγλικά. Είναι δύσκολο το συναίσθημα, αλλά χαίρομαι που βρήκαμε έναν αποτελεσματικό τρόπο να βοηθήσουμε τόσο πολύ κόσμο.

Ερ: Είναι γνωστό ότι αποφεύγετε να μιλάτε για θέματα προσωπικά. Πριν κλείσουμε όμως θα μπω στον πειρασμό να σας ρωτήσω ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι για να σας το αφιερώσει η εκπομπή;

Απ: Α να είστε καλά!  Θα διαλέξω ένα παλιό τραγούδι που άκουγα συχνά όταν ζούσα στην Ελλάδα, γιατί τώρα ζω στο εξωτερικό. Το «Σαν παλιό Σινεμά», του Γιώργου Νταλάρα.

Ερ: Και με αυτό θα σας αποχαιρετίσουμε σήμερα. Εύχομαι να έρθει μια μέρα σύντομα που να μην έρχεται ούτε ένας άνθρωπος στα σημεία διανομής και το εύχομαι από καρδιάς.

 Απ: Αυτό ευχόμαστε όλοι και θα είναι πραγματικά νίκη να τα κλείσουμε και να μην χρειάζονται στην Ελλάδα.