Ν.Φίλης: Δεν υπάρχει ταξικός φθόνος στη φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΦΠΑ θα πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία και να πιέσουν την πολιτεία να τα βελτιώσει, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «ταξικό φθόνο» και κάνοντας λόγο για επιθέσεις που «δεν αντέχουν σε διάλογο».

Ο κ. Φίλης επιμένει στο ότι η απόφαση μιας οικογένειας να στείλει το παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο «προϋποθέτει ότι είναι εύπορη», και συνεπώς «αναλαμβάνει την ευθύνη» της επιλογής της. «Συνεπώς, δεν πρόκειται για υπερφορολόγηση των λαϊκών τάξεων ούτε των μικρομεσαίων» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «όποιος δεν μπορεί να πληρώσει ΦΠΑ, περί τα 700 ευρώ τον χρόνο, να στείλει το παιδί του στο δημόσιο σχολείο και να πιέσει την πολιτεία να το βελτιώσει».

Ωστόσο, ο Υπουργός φαίνεται να μην αποκλείει και το ενδεχόμενο απόσυρσης του φόρου στο μέλλον, λέγοντας πως «κανένας φόρος δεν είναι μόνιμος». Παράλληλα, ο κ. Φίλης προαναγγέλλει σειρά φιλόδοξων παρεμβάσεων για τη μείωση της σχολικής ύλης, τη βελτίωση των βιβλίων και την αναβάθμιση της διδασκαλίας ξένων γλωσσών, με τη δημιουργία ενός δομημένου συστήματος που θα καταλήγει σε ένα «κρατικό Lower» για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας.

Υπάρχει μια «νεοφιλελεύθερη ρητορική» που απαξιώνει κάθε τι δημόσιο και δίνει υπέρμετρη αξία σε κάθε τη ιδιωτικό, συνεχίζει ο κ. Φίλης, και επισημαίνει ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια λειτουργούν επίσης ως «μηχανισμοί ιδιαίτερης κοινωνικής ανόδου και απόκτησης γνωριμιών», αλλά και ως μια βολική λύση για εργαζόμενους γονείς που δεν μπορούν να αφιερώσουν πολύ χρόνο στα παιδιά τους.

Τέλος, ερωτηθείς πώς μπορούν οι γονείς να εμπιστευτούν ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα όταν κάθε φθινόπωρο υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών και δασκάλων και δεν υπάρχει δυνατότητα ολοήμερου προγράμματος, ο κ. Φίλης απαντά πως -παρά τη σημασία που έχει η ύπαρξη πόρων-«πολλά μπορούν να γίνουν χωρίς χρήματα» με τον «καθοριστικό» ρόλο να ανήκει στον εκπαιδευτικό.