Αντιδράσεις για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

Πανεπιστημιακοί και γονείς κάνουν λόγο για σύγχρονα κολαστήρια

της Ελευθερίας Κόλλια

Σύγχρονη «εξορία» – «ξερονήσια» στα οποία θα «ενταφιασθούν» κρατούμενοι, χαρακτήρισαν τις – σχεδιαζόμενες από το υπουργείο Δικαιοσύνης – φυλακές υψίστης ασφαλείας, τύπου Γ όπως αποκαλούνται, γονείς και φίλοι κρατουμένων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στα γραφεία του ΔΣΑ.

Η συνέλευσή τους κατέστησε γνωστό ότι ήδη έχει κατατεθεί αίτηση ακυρώσεως κατά της υπουργικής απόφασης που όρισε τις φυλακές Δομοκού ως φυλακές τύπου Γ, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη διαμαρτυρία που έχει προηγηθεί από 41 πανεπιστημιακούς ως προς τη δημιουργία των φυλακών αυτών.

Τη στήριξή τους προς τους γονείς και την αντίδρασή τους στο σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν μεταξύ άλλων ο μουσικός Αλκίνοος Ιωαννίδης, οι δικηγόροι Άννυ Παπαρούσσου και Σπύρος Φυτράκης, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης, ο οποίος μάλιστα σε παρέμβασή του δήλωσε ότι «ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε αυτές τις επαίσχυντες φυλακές».

Εκπροσωπώντας τους 41 πανεπιστημιακούς, η κυρία Νατάσα Τσουκαλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Université Paris – Sud 11 έκανε λόγο για «κατάφωρη αντισυνταγματικότητα» του νομοθετήματος, που υποδηλοί «αυταρχική τάση της κυβέρνησης», και οδηγεί σε «ακύρωση κάθε πιθανότητας επανένταξης των κρατουμένων». «Η εξάλειψη του ανθρώπου μας πόνεσε σε αυτό το νομοθέτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη νομική, ψυχική και πνευματική «εκμηδένιση» του κρατουμένου που θα κριθεί «επικίνδυνος» και θα κλειστεί σε φυλακή τύπου Γ.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=652403