ΟΑΕΔ: Άρχισε η καταβολή δεδουλευμένων στους συμμετέχοντες στα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα

Ξεκίνησε η διαδικασία καταβολής τόσο των αποδοχών των ωφελούμενων Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, όσο και του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών στους Επιβλέποντες Φορείς (Δήμοι), ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Η καταβολή των αποδοχών των ωφελούμενων αφορά τόσο τις λίγες ημέρες του μηνός Ιουλίου κατά τις οποίες απασχολήθηκαν οι ωφελούμενοι, όσο και τις αποδοχές τους για τον μήνα Αύγουστο για όσους Δήμους έχουν αποστείλει προς τον ΟΑΕΔ τις καταστάσεις.

Προηγήθηκαν, ωστόσο, έντονες διαμαρτυρίες από ωφελούμενους, μακροχρόνια ανέργους στην πλειοψηφία τους, που παραμένουν απλήρωτοι. Σε αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος αποδίδει την καθυστέρηση ο ΟΑΕΔ, στα «άδεια ταμεία» του Οργανισμού οι Συνδικαλιστές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του in.gr, πρόκειται για 32.000 εργαζομένους σε προγράμματα 5μηνης διάρκειας για κοινωφελή προγράμματα των δήμων που έχουν παραμείνει απλήρωτοι, όπως αναφέρει το Mega. Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΟΑΕΔ προσελήφθησαν με μηνιαίο μισθό 490 ευρώ και σχεδόν όλοι ήταν μακροχρόνια άνεργοι για 3 ή 4 χρόνια. Έκαναν τα χαρτιά τους και με μοριοδότηση του ΑΣΕΠ κατάφεραν να μπουν στους πίνακες απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ παραδέχεται ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και δικαιολογεί την καθυστέρηση επικαλούμενη τις αλλαγές που λέει πως έπρεπε να γίνουν στο μηχανογραφικό σύστημα του Oργανισμού. Όμως, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης ισχυρίζονται ότι δεν υπήρχαν από τον Ιούλιο τα απαραίτητα κονδύλια, γιατί η διοίκηση του ΟΑΕΔ είχε μεταφέρει την προηγούμενη άνοιξη περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ για να πληρωθούν τότε μισθοί και συντάξεις.

Πάντως με δήλωση της στο Mega η διοικητής του οργανισμού Μαρία Καραμεσίνη διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό και επισημαίνει ότι θα αρχίσουν κανονικά οι πληρωμές των εργαζομένων.

Αναφορά στην καθυστέρηση λόγω των αλλαγών που έπρεπε να γίνουν στο μηχανογραφικό σύστημα υπάρχει και στην επίσημη ανακοίνωση του ΟΑΕΔ: «Επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός προέβη στην αναβάθμιση και προσαρμογή του πληροφοριακού του συστήματος προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της Δημόσιας Πρόσκλησης Νο2/2015 ως προς τον υπολογισμό και την καταχώρηση των διαφορετικών πακέτων ασφαλιστικής κάλυψης των ωφελούμενων ανά ειδικότητα π.χ. κοινή μικτή ασφάλιση, κλάδος βαρέων, τομείς Ε.Τ.Α.Α. (ΤΣΜΕΔΕ κλπ).»

» Η αναβάθμιση ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα η καθυστέρηση να περιοριστεί στο ελάχιστο».