Βοήθεια στέλνουν ΚΕΔΕ και ΙΣΑ στη Λέσβο - Αίτημα χρηματοδότησης για την προσφυγική κρίση και σε Κομισιόν

Αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 9.573.000 υπέβαλε η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της συνεχούς αυξανόμενης προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Ειδικότερα τα χρήματα θα διοχετευτούν στη λειτουργία κέντρου πρώτου υποδοχής στη Λέσβο και στο Φυλάκιο του Έβρου, καθώς και των κινητών μονάδων στη Σάμο, στη Λέσβο και στην Κω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα χρήματα αυτά θα δρομολογηθεί η διαμόρφωση νέας μονάδας πρώτης υποδοχής στην Αττική και η επαναλειτουργία του κέντρου πρώτης υποδοχής στο Μερσινίδι της Χίου, που είχε λειτουργήσει για μικρό χρονικό διάστημα πριν ανοίξει η αντίστοιχη μονάδα της Λέσβου.

Η κατάσταση στη Λέσβο, και κυρίως στη Μυτιλήνη, δυναμιτίζεται μέρα με τη μέρα καθώς περίπου 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στο λιμάνι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρώτης απογραφής.

Προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια του δήμου Λέσβου για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων λόγω του τεράστιου όγκου προσφύγων και μεταναστών που δέχεται καθημερινά, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προχωρά στην αποστολή μηχανημάτων καθαριότητας.

Την ίδια ώρα η ΚΕΔΕ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συντονίζουν κλιμάκιο ιατρών το οποίο θα επισκεφθεί το νησί προκειμένου να παράσχει ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια όπου απαιτείται. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με επιστολή του προς όλους τους δημάρχους, ζητεί να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη της αυτοδιοίκησης στο δήμο Λέσβου με τη παροχή της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής.

Από την πλευρά της, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτίων που προκαλούν την αύξηση των προσφυγικών ροών».

Συγκεκριμένα η ΕΠΝΕ ζητά τη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών για σταμάτημα των εχθροπραξιών, την άμεση υιοθέτηση μέτρων για τον επιμερισμό των βαρών τόσο σε ότι αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής, όσο και τις χώρες τελικής εγκατάστασης. καθώς και την άμεση πρόσβαση των Περιφερειών στις στις χρηματοδοτήσεις των ανάλογων διευθύνσεων (DG Migration and Home Affairs) τροποποιώντας το σχετικό κανονισμό που αυτή τη στιγμή τις αποκλείει.

Η Κομισιόν καλείται να επισπεύσει τις διαδικασίες διάθεσης ευρωπαϊκών πόρων για τους μετανάστες, απλοποιώντας περαιτέρω τις διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση των όποιων κυβερνητικών σχεδιασμών στο άμεσο προσεχές διάστημα.