Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Μυτιλήνη, καθώς η πόλη και ιδιαίτερα το λιμάνι και ο χώρος μπροστά από τα γραφεία του λιμενικού έχουν μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι καθημερινά αυξάνονται. Ο ακριβής αριθμός των αλλοδαπών που βρίσκεται στο νησί δεν μπορεί να προσδιοριστεί: επισήμως προσδιορίζονται γύρω στους 10.000 αυτοί που βρίσκονται στην πόλη, και ορισμένοι εκτιμούν ότι φτάνουν τις 20.000 σε όλο το νησί .
Στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι «εγκλωβισμένο», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφού δεν υπάρχουν άτομα που να έχουν καταγραφεί ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση εισιτηρίων, στην επιβίβαση τους στο πλοίο και στη συνέχεια την αναχώρηση τους από τη Λέσβο. Το πλοίο το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 5.30 το πρωί με 2.500 επιβάτες είναι ακόμα δεμένο στην προβλήτα της Μυτιλήνης και μέχρι τις 9 το πρωί δεν είχαν εκδοθεί περισσότερα από 1.000 εισιτήρια.
Την ίδια ώρα, στο χώρο όπου λειτουργεί η πρώτη καταγραφή από στελέχη του Λιμενικού Σώματος συνωστίζονται περισσότερα από 3.000 άτομα, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται από νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες που με κάθε τρόπο έρχονται στην πόλη της Μυτιλήνης. Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που δεν έχουν καταγραφεί ξεπερνά τα 10.000 άτομα, τα οποία διαμένουν στην πόλη της Μυτιλήνης στους δημόσιους χώρους της, ακόμα και σε παλιά σπίτια και αυλές.
Κι ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες διαφορετικών εθνοτήτων και φυλών, αλλά και με άνδρες του λιμενικού και της αστυνομίας συνεχίζονται, η καταγραφή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να γίνεται στο λιμάνι, αφού σύμφωνα με πληροφορίες το κέντρο καταγραφής θα σταματήσει να λειτουργεί και η διαδικασία αυτή πλέον θα γίνεται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, περίπου τρία χιλιόμετρα έξω και βόρεια της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλοδαποί θα πρέπει να μετακινηθούν στον καταυλισμό όπου όμως και πάλι δεν θα γίνεται καταγραφή, καθώς το καταγραφικό κέντρο -όπως έγινε σήμερα γνωστό- δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.
Με δύο λόγια, η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν φαίνεται να μπορεί να αμβλυνθεί αλλά αντίθετα, λόγω της καθυστέρησης στην καταγραφή και ταυτοποίηση, είναι προφανές ότι θα καθυστερήσει και η αναχώρηση αριθμού μεταναστών και προσφύγων από το νησί για την Αθήνα και από εκεί για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής στη Μυτιλήνη έφτασαν δυο διμοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες στο νησί ομάδες αποκατάστασης της τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Μαζί τους έφθασαν και 30 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της καταγραφής. Στο νησί έφτασε την Κυριακή το πρωί και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας.
Σοβαρά επεισόδια το βράδυ του Σαββάτου
Επεισόδια σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης το βράδυ του Σαββάτου, όταν περίπου 500 Αφγανοί μετανάστες, αφού πραγματοποίησαν διαδήλωση στο λιμάνι, κατευθύνθηκαν προς το πλοίο Tera Jet και κατέλαβαν τον καταπέλτη, απαιτώντας να επιβιβαστούν και να ταξιδέψουν για τον Πειραιά ενώ ακόμη δεν έχει γίνει η ταυτοποίησή τους και δεν έχουν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα έγγραφα.
Η κίνησή τους προκάλεσε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, που τους απομάκρυναν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Κατά την διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα που μεταφέρθηκαν για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Σε αποχή από τις εκλογές καλεί ο δήμαρχος
Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κάλεσε τους πολίτες να μη συμμετέχουν στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ενώ προειδοποιεί ότι δεν θα στηθούν κάλπες στο νησί αν δε δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα που δημιουργεί η ροή μεταναστών και προσφύγων.
Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι «τις τελευταίες μέρες, το νησί της Μυτιλήνης βιώνει μια πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Ένα νησί 85.000 ψυχών, σηκώνει στις πλάτες του μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση…αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια, την υγεία και την ακεραιότητα, τόσο των συμπολιτών μας, όσο και των κατατρεγμένων μεταναστών και προσφύγων, που εισρέουν κατά χιλιάδες στο νησί της Λέσβου».
Στη συνέχεια προειδοποιεί: «Επανειλημμένα έχουμε απευθύνει δραματικές εκκλήσεις για την λήψη μέτρων, ώστε να αποσυμφορηθεί άμεσα η Λέσβος. Εκκλήσεις, τόσο προς την Ε.Ε. όσο και την κεντρική κυβέρνηση, οι οποίες μέχρι και σήμερα δεν εισακούστηκαν. Καλούμε λοιπόν το λαό της Λέσβου, να μη συμμετέχει στις προσεχείς εκλογές και δηλώνουμε ξεκάθαρα την πρόθεση μας να μην στηθούν κάλπες, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Δυστυχώς επειδή η απεγνωσμένες φωνές μας, δεν έχουν βρει καμία ανταπόκριση, είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα παραπάνω, σε περίπτωση που δεν δοθεί άμεση λύση».