Ενταση στην πορεία για την 41η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ενταση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 7 μ.μ. κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, στο πλαίσιο της πορείας για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον 30.000 διαδηλωτές.

Το επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ ατόμων που συγκροτούσαν το μπλοκ των αντιεξουσιαστών και αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών και χειρομβοβίδων κρότου-λάμψης.

Τα ΜΑΤ διέσπασαν το μπλοκ των αντιεξουσιαστών και στη συνέχεια ομάδες ατόμων εισχώρησαν σε άλλα μπλοκ.

Λίγο αργότερα άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ στην οδό Τσόχα.

Ενταση σημειώθηκε και στους Αμπελόκηπους, κοντά στον Πύργο Αθηνών, ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης έπεσαν στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής και λίγο πριν από τις 7.30 μ.μ.

Η πορεία διασπάστηκε μετά τις ενέργειες των ΜΑΤ. Το πρώτο μέρος της πορείας πέρασε από την αμερικανική πρεσβεία, ενώ πίσω έμειναν ένα τμήμα από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, το ΠΑΜΕ και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βασικό μπλοκ των αντεξουσιαστών είναι μπλοκαρισμένο από τα ΜΑΤ επί της Βασ. Σοφίας στο Χίλτον.

Της πορείας ηγείται, όπως κάθε χρόνο, η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης, την οποία μεταφέρουν μέλη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Η κεφαλή της πορείας έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία λίγο πριν από τις 5 μ.μ. Οι φοιτητές έψαλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τη σημαία και στη συνέχεια προσπάθησαν να θυροκολλήσουν ψήφισμα στην πρεσβεία, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους το επέτρεψαν.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 30 προσαγωγές.

Στην πρεσβεία έφτασαν και τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων του 1967-1974, που κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Τιμάμε τα 41 χρόνια του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας τον αγώνα». Τα μέλη του Συλλόγου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Έξω από την πρεσβεία έχουν παραταχθεί κλούβες των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tanea.gr/news/greece/article/5180741/antigrafo-toy-koryfwnontai-shmera-oi-ekdhlwseis-gia-thn-41h-epeteio-toy-polytexneioy/