ΠΓΔΜ: Άνοιξαν, με περιορισμούς, τα σύνορα για τους πρόσφυγες - Συστάσεις ΟΗΕ σε Σκόπια και Αθήνα

Τα σύνορα από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ περνούν σταδιακά, από το απόγευμα της Παρασκευής, ανά ομάδες και με αργούς ρυθμούς πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών (μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης) όπου νωρίτερα το πρωί ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια. Η αστυνομία της ΠΓΔΜ επέτρεψε σταδιακά την είσοδο στο έδαφος της χώρας σε 300-400 πρόσφυγες δίνοντας προτεραιότητα σε ασθενείς, έγκυες, και γονείς που κρατούσαν στα χέρια τα μικρά παιδιά τους. Ο γενικός προγραμματισμός αναφέρει ότι στόχος είναι να μην περνούν πάνω από 300 πρόσφυγες ανά δίωρο την μεθόριο έτσι ώστε να ελέγχεται καλύτερα η ροή τους προς τον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής από όπου αναχωρούν για τη δ. Ευρώπη.

Με δάκρυα στα μάτια, οι πρόσφυγες κατάκοποι αλλά περιχαρείς, κατευθύνθηκαν πεζή στον σιδηροδρομικό σταθμό της παραμεθορίας πόλης Γευγελή, όπου έβγαλαν εισιτήρια και επιβιβάστηκαν σε δύο τρένα, με προορισμό τα σύνορα με τη Σερβία. Όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές της γειτονικής χώρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα επιτραπεί σε άλλους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα. Ορισμένοι από τους εγκλωβισμένους προσπαθούν, και κάποιοι εξ αυτών κατορθώνουν, να περάσουν τα σύνορα από παράπλευρα μονοπάτια και ακολουθεί ανθρωποκυνηγητό με τους συνοριοφύλακες.

Η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη παραμένει δραματική καθώς πάνω από 3.000 χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εκεί εγκλωβισμένοι και διαμαρτύρονται έντονα προς τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ ώστε να τους επιτρέψουν να περάσουν τα σύνορα. Οι άνθρωποι αυτοί θα κοιμηθούν, άλλη μια νύχτα, αναγκαστικά στην ύπαιθρο σε άθλιες συνθήκες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια 24ώρου, περίπου 1.500 πρόσφυγες περνούν τα σύνορα της ΠΓΔΜ.

Στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας έχουν καταφθάσει και πολυάριθμες ξένες δημοσιογραφικές ομάδες και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι σχολιάζουν ότι είναι αδύνατο να συγκρατηθεί, για πολύ ακόμη, το πλήθος αυτό των προσφύγων που βρίσκεται στην περιοχή από το πρωί της Παρασκευής. Κάποιοι από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες είχαν λιποθυμήσει από την κούραση και την ζέστη που επικρατούσε όλη την ημέρα.

Τα επεισόδια το πρωί της Παρασκευής

Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα μετά την απόφαση της γειτονικής χώρας να μπλοκάρουν τα σύνορα για τους μετανάστες.  Σύμφωνα με ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων, η ένταση ξέσπασε μεταξύ των δυνάμεων της ΠΓΔΜ που βρίσκονταν στα σύνορα και περίπου 3.000 μεταναστών και προσφύγων. Οι μετανάστες είχαν περάσει τη νύχτα στην ύπαιθρο, κάνοντας το πρωί αρκετές προσπάθειες να περάσουν τα σύνορα.

Μεταξύ άλλων, οι αρχές της ΠΔΓΜ κάλυψαν με συρματόπλεγμα τις ράγες που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Δέκα άτομα τραυματίστηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα δακρυγόνα που χρησιμοποίησαν νωρίτερα το πρωί η αστυνομία της ΠΓΔΜ για να απωθήσουν τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, στο ύψος της Ειδομένης. Απ” αυτούς οι τέσσερις, σύμφωνα με κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στην περιοχή, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρονται αυτή την ώρα, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Παρέμβαση ΟΗΕ και συστάσεις σε Ελλάδα – ΠΓΔΜ για μη χρήση βίας κατά των προσφύγων

Την ανησυχία του για την χρήση βίας από την αστυνομία της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), καλώντας την κυβέρνηση των Σκοπίων να εφαρμόσει «χρηστή διαχείριση» των συνόρων της.  Ο Αντόνιο Γκουτιέρες μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ποπόσκι, ο οποίος του έδωσε διαβεβαιώσεις ότι τα σύνορα δεν θα κλείσουν στο μέλλον.

Η UNHCR κάλεσε, επίσης, την Ελλάδα να παρέχει άμεση βοήθεια στους ανθρώπους που βρίσκονται αποκλεισμένοι στην ελληνική πλευρά των συνόρων και να τους βοηθήσει να μεταβούν στις εγκαταστάσεις υποδοχής προσφύγων, μακριά από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Στρατό στέλνει στα σύνορα και η Βουλγαρία

H βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατό και αστυνομία για τον έλεγχο των συνόρων, προκειμένου να προληφθεί η εισροή μεταναστών που έρχονται από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Δεδομένης της κατάστασης «στις γειτονικές χώρες και το κύμα των προσφύγων, το υπουργείο Άμυνας θα προτείνει μέτρα προκειμένου να προασπιστεί, μαζί με το υπουργείο Άμυνας, τα σύνορα του Κράτους» επισήμανε το υπουργείο Άμυνας σε ένα δελτίο Τύπου.

Η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν μέτρα «προληπτικού χαρακτήρα που θα αφορούν τα σύνορα με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ». Εντούτοις η ίδια σημείωσε μια απουσία «αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης προς την χώρα».