Στον Πειραιά, τελικά, το «Ελ.Βενιζέλος» με 2.500 πρόσφυγες

Το λιμάνι του Πειραιά και όχι εκείνο της Θεσσαλονίκης θα είναι ο τελικός προορισμός του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο το απόγευμα προσέγγισε το λιμάνι της Μυτιλήνης, παραλαμβάνοντας πρόσφυγες από τη Συρία.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στον Πειραιά στις 8:45 π.μ. το πρωί της Πέμπτης και μεταφέρει περίπου 2.500 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η ναύλωση του πλοίου έχει γίνει από τα Υπουργεία που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και περιλαμβάνει μόνο τη φιλοξενία των προσφύγων επί του πλοίου στο λιμάνι της Κω, με σίτιση και ύπνο – αλλά όχι και τη μεταφορά τους: Οι μετανάστες για να ταξιδέψουν από την Κω, ή από οποιοδήποτε άλλο νησί στο οποίο βρίσκονται, πληρώνουν κανονικά το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

Ο λόγος της αλλαγής αυτής είναι διπλωματικός, σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η ειδησεογραφική σελίδα tovima.gr, αν η Ελλάδα εμφάνιζε μονομιάς χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την πΓΔΜ, θα μπορούσε να προκληθεί ακόμη και διπλωματικό επεισόδιο ή να αποφασίσουν τα Σκόπια να κλείσουν τα σύνορά τους. Η ίδια πηγή εξέφρασε στο «Βήμα» την δυσαρέσκειά της για το ότι ανακοινώθηκε την Τετάρτη το πρωί πως υπεραστικά λεωφορεία θα περίμεναν τους πρόσφυγες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να τους μεταφέρουν, έναντι 10 ευρώ έκαστος, στα σύνορα, στους Ευζώνους. Λόγω όλων αυτών, αποφασίστηκε να καταπλεύσει το «Ελευθ. Βενιζέλος» στην Αττική.

Το πλοίο ναυλώθηκε αρχικά από την κυβέρνηση για να στεγάσει πρόσφυγες στην Κω αλλά λόγω του ότι τα πλοία της γραμμής είναι γεμάτα αυτή την περίοδο από παραθεριστές που επιστρέφουν και οι πρόσφυγες που καταφθάνουν από Τουρκία εγκλωβίζονται στα νησιά, αποφασίστηκε να κάνει το δρομολόγιο. Μόλις αποβιβάσει τους πρώτους πρόσφυγες, θα επιστρέψει σε όποια νησιά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να μεταφέρει τους επόμενους. Υπάρχει σκέψη να ναυλωθεί και δεύτερο πλοίο, αν χρειαστεί, λέει η ίδια πηγή.

Οι πρόσφυγες επιθυμούν να μεταβούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και από εκεί, μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας, στη βόρεια Ευρώπη. Γι’ αυτό, ο ανοιχτός χώρος φιλοξενίας στον Ελαιώνα, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους, φιλοξενεί μόνο 250 άτομα.  Ενενηντατέσσερα κοντέινερ έχουν τοποθετηθεί για να στεγάσουν τους πρόσφυγες αλλά και το ιατρείο, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και διαθέτει παιδίατρο και νοσηλευτές, καθώς και διοικητικές υπηρεσίες.