Στους 124.000 ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Τουλάχιστον 124.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών συνόρων από τις αρχές του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR). Ειδικότερα, από τις αρχές του έτους έως τον Ιούλιο, έχουν καταμετρηθεί 124.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα και περίπου 98.000 πρόσφυγες στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου διαστήματος, περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, στην προσπάθεια να διέλθουν τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης.

Νωρίτερα οι New York Times, χρησιμοποίησαν σκληρούς όρους χρησιμοποιούν, αναφερόμενοι στην ανάγκη να βοηθήσει η ΕΕ την Ελλάδα στο μεταναστευτικό ζήτημα. Σε editorial, η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι «παράλογο» το να περιμένει η Ευρώπη από την Ελλάδα να σηκώσει αυτό το βάρος και καλεί την Ένωση να αναλάβει άμεσα δράση, εάν δεν θέλει να χάσει την αξιοπιστία της.

Σαν η Ελλάδα να μην είχε αρκετά προβλήματα, μετά τον εξαναγκασμό της από τους ευρωπαίους πιστωτές να αποδεχθεί μία ζημιογόνο συμφωνία διάσωσης των προηγούμενο μήνα, καλείται επίσης να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ολοένα και αυξανόμενων προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στις ακτές της, αναφέρει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.

Οι New York Times, όπως αναμεταδίδει το in.gr, αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Συγκεκριμένα, 107.000 μετανάστες έφτασαν στη χώρα φέτος, αριθμός που ξεπέρασε αυτούς που έφτασαν στην Ιταλία (80.000).

«Με την ελληνική κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να διαθέσει περισσότερα χρήματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι κάτοικοι της Μυτιλήνης -όπου πολλοί μετανάστες από τη Μέση Ανατολή έχουν καταφύγει, εξαιτίας της κοντινής απόστασης από την Τουρκία- έχουν ανταποκριθεί με γενναιοδωρία, προσφέροντας γεύματα, κουβέρτες και ρουχισμό. Η ανταπόκρισή τους θα έπρεπε να κάνει άλλους στην Ευρώπη να αισθάνονται ντροπή, ιδιαίτερα την βρετανική κυβέρνηση που πανικοβάλλεται μπροστά στην προοπτική να διασχίσουν τη Μάγχη μόλις 3.000 μετανάστες που βρίσκονται στο Καλαί της Γαλλίας» σημειώνει η εφημερίδα.

Το άρθρο επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο από πολίτες – εθελοντές. «Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια από την Ευρώπη και τη χρειάζεται τώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει άμεσα να στείλει έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα για υπηρεσίες που αφορούν τους μετανάστες. Θα πρέπει, επίσης, να εξαναγκάσει τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση, εάν η Ένωση θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της» καταλήγει.