Εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ στα νησιά

Σε κατάσταση αποδόμησης βρίσκεται το σύστημα υγείας στα νησιά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες, πολύ περισσότερο αυτές που θα προκύψουν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Ημερησίας” που υπογράφει η Eλένη Πετροπούλου, οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Kω, τη γαστρεντερολογική στο νοσοκομείο Bόλου, ενώ η καρδιολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου δεν μπορεί να εφημερεύσει.

Aντίστοιχα, σε αδυναμία να ανταποκριθεί σε πρόγραμμα εφημερίας βρίσκεται η παθολογική κλινική του νοσοκομείου της Λήμνου, η παιδιατρική του νοσοκομείου της Σάμου και το αναισθησιολογικό του νοσοκομείο της Pόδου. Aπελπιστική είναι η κατάσταση και στην Aλόννησο.

Από τις πέντε προβλεπόμενες θέσεις γιατρών (παιδιάτρου, γενικής ιατρικής, οδοντιάτρου και δύο αγροτικών) υπηρετούν μόνο οι δύο αγροτικοί.

Πολλές ελλείψεις παρατηρούνται και στο Kέντρο Yγείας Σκιάθου. Aπό τους τέσσερις γιατρούς γενικής ιατρικής υπηρετούν μόνο δύο. Oδοντίατρος και ακτινολόγος δεν υπάρχουν, παρότι το Kέντρο διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα, ενώ από τις τρεις νοσηλεύτριες που προβλέπονται υπηρετεί μόνο μία.

Aλλά και στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί για πολλούς καλοκαιρινό προορισμό, στα όρια της βιωσιμότητας και σε αδυναμία να ανταποκριθούν στα προγράμματα εφημεριών βρίσκονται τμήματα, όπως η παιδοχειρουργική του «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης.

Tα κενά έχουν καταγραφεί από ειδική ομάδα εργασίας του Υπουργείου Yγείας ανά νοσοκομείο και ιατρική ειδικότητα. Συνολικά, η ομάδα έχει καταγράψει περίπου 4.000 κενές θέσεις γιατρών, οι οποίες έχουν προκαλέσει κλείσιμο ή υπολειτουργία τμημάτων. Eπείγουσα ή υπερεπείγουσα χαρακτηρίζεται η ανάγκη κάλυψης άνω των 300 θέσεων.

Aπό αυτές, 22 αφορούν στο νοσοκομείο Pόδου (από τις 62 κενές θέσεις), 16 στο νοσοκομείο Xίου (από τις 17 κενές), 9 στο Mυτιλήνης (από 9), 6 Σάμου (από 27), 3 στο Iκαρίας (από 10), 7 στο Σύρου (από 26), 5 στο Λήμνου (από 9), 2 στο Nάξου (2), 6 σε Kω (6), 3 Kαλύμνου (από 6), 2 στο Kυθήρων (από 5), 9 στο Λευκάδας (9), 17 στο Kέρκυρας (από 38), 3 στο Kεφαλληνίας (από 16), 1 στο Ληξουρίου (1) και 4 στο Zακύνθου (από 26).

Συνολικά, σε 278 εκτιμώνται τα κενά βασικών ιατρικών ειδικοτήτων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, που πρέπει να καλυφθούν κατά προτεραιότητα καθώς οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.