Οι πλημμήρες "πνίγουν" τις Σέρρες

Ολοένα και επιδεινώνεται η κατάσταση στις Σέρρες και συγκεκριμένα στο Δήμο Βισαλτίας. Τα νερά του Στρυμόνα “πνίγουν” μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ενώ ο κάμπος του  Αχινού, των Ιβήρων και της Μαυροθάλασσας, έχουν βυθιστεί στο έλεος του. Πραγματοποιούνται συνεχείς προσπάθειες, με την κατασκευή αναχωμάτων ώστε να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αγροτικές εκτάσεις.

Την επιδείνωση της πλημμυρικής κατάστασης στο Δήμο Βισαλτίας Σερρών, ανακοίνωσε  Δήμαρχος Αγνή Δουβίτσα. «Η κατάσταση στο Δήμο επιδεινώνεται, ενώ την Τρίτη αναμένεται έξαρση του φαινομένου» είπε χαρακτηριστικά ενώ εκφράζει φόβους για επιδείνωση της κατάστασης, εξαιτίας των ορμητικών νερών που “κατεβαίνουν» από το όρος Μπέλιτσα και προστίθενται στον ποταμό Στρυμόνα.

Ωστόσο,  επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση και για την κτηνοτροφική μονάδα την περιοχή του Αχινού. Ο ιδιοκτήτης της μονάδας δεν απομακρύνει τα περίπου 300 ζώα του, παρά τις συστάσεις της Αστυνομίας και της αρμόδιας δημοτικής αρχής, επικαλούμενος αδυναμία να το κάνει. Ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αχινού Ανέστης Κεμανιτζόγλου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Θα πάμε με την Πυροσβεστική στην κτηνοτροφική μονάδα, για να δούμε αν μπορέσουμε να μεταφέρουμε κάποια ζώα“.

Την ίδια ώρα στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά, έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα και οι εργασίες για τα αναχώματα συνεχίζονται προκειμένου να προστατευτούν οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Στόικο, η στάθμη των νερών στα πλημμυρισμένα χωράφια έχει ανέβει.

Στην Κερκίνη, η κατάσταση παραμένει σταθερή, με τη στάθμη του νερού στη λίμνη να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τα ανοιχτά θυροφράγματα «διώχνουν» το νερό που έρχεται από τη Βουλγαρία.  ” Σύμφωνα με τις σημερινές μετρήσεις, η στάθμη της λίμνης παρουσιάζει σταθερότητα και μικρή πτώση δύο εκατοστών, φτάνοντας τα 36,15 μέτρα” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Σερρών Κωνσταντίνος Στέφος.

Τέλος ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: ” Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας καταστροφής στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Σήμερα ξεκινάει η μεγάλη προσπάθεια για να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των αγροτών“.