Πτώση 10% στους θανάτους από τροχαία στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία

Κατά 10% μειώθηκαν οι θάνατοι λόγω τροχαίων στους ελληνικούς δρόμους ανάμεσα στο 2019 και το 2023, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προηγούμενη τετραετία περιλαμβάνει την περίοδο των αυστηρών υγειονομικών περιορισμών που τέθηκαν λόγω της πανδημίας, ωστόσο, σε μία ένδειξη της ουσιαστικής βελτίωσης των επιδόσεων της χώρας μας, μεταξύ 2023 και 2022, αφότου αποκαταστάθηκε πλήρως η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, οι θάνατοι λόγω αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα περιορίστηκαν κατά 5%, ποσό πενταπλάσιο του αντίστοιχου μέσου όρου της ΕΕ.

Σε μία ακόμα ένδειξη της ευρύτερης θετικής τάσης στην Ελλάδα, η μείωση των θανάτων στους δρόμους είναι ακόμα μεγαλύτερη, της τάξης του 12%, συγκριτικά με τον μέσο όρο της διετίας 2017-19, δηλαδή σε σχέση με την περίοδο προ κορωνοϊού.

Οι περισσότερες από τις 27 χώρες της ΕΕ κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των οδικών θανάτων την προηγούμενη τετραετία, με εξαίρεση έξι. Η μεγαλύτερη επιδείνωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία, όπου οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 31% σε σχέση με το 2019.

Συνολικά, σε ολόκληρη την ΕΕ, περίπου 20.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το 2023.

Η ποιοτική ανάλυση των πιο λεπτομερών στοιχείων, που είναι διαθέσιμα για το 2022, δείχνει ορισμένες ανησυχητικές τάσεις στην ευρωπαϊκή οδική ασφάλεια, με πρώτη τον μεγάλο αριθμό θανάτων ποδηλατών, που αποτελούν τη μοναδική κατηγορία όπου δεν έχει διαπιστωθεί ουσιαστική πτώση στις απώλειες ζωών την τελευταία δεκαετία.

Μόνο το 2022, περισσότεροι 2.000 ποδηλάτες άφησαν την τελευταία τους πνοή στους δρόμους της ΕΕ.

Τα αναλυτικά στατιστικά δεδομένα δείχνουν επίσης ότι το 52% των θανάτων στην ΕΕ έλαβε χώρα σε δρόμους της περιφέρειας, ενώ το 38% σε αστικά κέντρα. Ασφαλέστεροι δρόμοι είναι οι αυτοκινητόδρομοι, όπου το 2022 καταγράφηκε μόλις το 9% των απωλειών.