Καιρός - Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Υποχωρεί μέχρι και δέκα μονάδες η θερμοκρασία, πού θα χιονίζει

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου και από τα βόρεια με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (της τάξεως των 8 – 10 βαθμών Κελσίου) και χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική χώρα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια. Πιο αναλυτικά:

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ τις απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδος και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδος.

β) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

γ) Τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Α. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νοτιοδυτικό Αιγαίο .

β) Την Κυριακή (21-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο.
γ) Από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (22-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (23-01-24).Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) στην Ήπειρο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
β. Από τις πρώτες ώρες της Κυριακής (21-01-24) μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Η εξέλιξη των φαινομένων

Νεώτερες πληροφορίες για την πορεία του καιρού και τις χιονοπτώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφοντας τις 13 περιοχές που θα ντυθούν στα λευκά έδωσε το πρωί της Παρασκευής ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του συνολικά θα είναι 13 οι περιοχές στις οποίες θα χιονίσει από αργά το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.

Ειδικά, δε, για την Αττική ο μετεωρολόγος του Alpha προβλέπει χιονοπτώσεις θα σημειώνονται κατά διαστήματα από τα ξημερώματα μέχρι το απόγευμα της Κυριακής

Οι 13 περιοχές που θα χιονίσει το Σαββατοκύριακο

Καστοριά,
Κοζάνη,
Φλώρινα,
Έδεσσα,
Θεσσαλονίκη,
Καβάλα,
Ξάνθη,
Αλεξανδρούπολη,
Λήμνος,
Σαμοθράκη,
Καρπενήσι,
Καλάβρυτα,
Τρίκαλα Κορινθίας.

H ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια

tsatrafilias

Χιόνια δίπλα στο κύμα βλέπει ο Μαρουσάκης

Για αλλαγή του σκηνικού του καιρού με βαρυχειμωνιά που έρχεται από αύριο Σάββατο κάνει λόγο σε ανάρτησή του το πρωί της Παρασκευής ο μετεωρόλογος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σύμφωνα με τον οποίο θα υπάρξουν περιοχές της επικράτειας στις οποίες «θα χιονίσει δίπλα στο κύμα».

Ειδικά για την Αττική η πρόβλεψή του κ. Μαρουσάκη είναι ότι θα χιονίσει την Κυριακή στα βόρεια ορεινά ημιορεινά ενώ για τη Θεσσαλονίκη το χιόνι θα πέφτει πυκνό και θα το στρώσει.

Τα περισσότερα χιόνια σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ θα δουν «τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας και γενικά από Λαμία και βορειότερα ο χιονιάς κατεβαίνει πολύ χαμηλά και το ίδιο ισχύει για την ορεινή ημιορεινή Πελοπόννησο αλλά και την Κρήτη».

Για την Δευτέρα η πρόβλεψη για τον καιρό είναι ότι «καθαρίζει» στις περισσότερες περιοχές και «βαρύς» θα παραμείνει στο νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο αλλά οι θερμοκρασίες θα μείνουν εξαιρετικά χαμηλές το πρωινό της Δευτέρας με ολικό παγετό στα βόρεια (θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο).

Δείτε σε χάρτες την πορεία του καιρού

marousakis1
marousakis2
marousakis3
marousakis4
marousakis5
marousakis6
marousakis8
marousakis9
marousakis110
marousakis111
marousakis112
marousakis113
marousakis114
marousakis115jpg

Όλη η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

«Ανοιξιάτικος ο καιρός σήμερα με πολύ υψηλές για την εποχή κατά τόπους θερμοκρασίες, ενώ από αύριο έρχεται βαρυχειμωνιά με τα χιόνια να κατεβαίνουν πολύ χαμηλά προς τα κεντρικά και βόρεια, τους βοριάδες να πνέουν με ταχύτητες θυέλλης στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, καταιγίδες ισχυρές να εκδηλώνονται σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τον υδράργυρο σε ελεύθερη πτώση.

Πολύ πιθανό να δούμε το χιόνι να πέφτει πυκνό και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, να βλέπουμε στρωμένο χιόνι και δίπλα στο κύμα για τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας και γενικά από Λαμία και βορειότερα ο χιονιάς να κατεβαίνει πολύ χαμηλά και το ίδιο να ισχύει για την ορεινή ημιορεινή Πελοπόννησο αλλά και την Κρήτη.

Για την Αττική θα δούμε χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά ημιορεινά μέσα στην Κυριακή συνοδεία θυελλωδών βοριάδων.

Από Δευτέρα “καθαρίζει” ο καιρός στις περισσότερες περιοχές και ο “βαρύς” καιρός περιορίζεται στο νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες το πρωινό της Δευτέρας με ολικό παγετό στα βόρεια (θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο)».