Πριν τις ευρωεκλογές το ν/σ για το γάμο ομοφύλων-«Αγκάθι» οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ

Η απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να γνωστοποιήσει ο ίδιος, μέσω της συνέντευξης που θα παραχωρήσει την Τετάρτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, την κυβερνητική πρόταση για την ισότητα στον γάμο, σηματοδοτεί την έναρξη της συζήτησης για το ζήτημα αυτό και συνιστά το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης της προσωπικής του δέσμευσης.

 

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές η προσέγγιση του Μεγάρου Μαξίμου αφορά στην αναγνώριση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, του δικαιώματος στην υιοθεσία όχι όμως και στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω παρένθετης μητέρας.

Μετά την γνωστοποίηση από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη του βασικού πλαισίου της κυβερνητικής πρότασης, θα ακολουθήσει εκστρατεία ενημέρωσης και επεξήγησης από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου των κυβερνητικών θέσεων με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της ίδιας της ΝΔ όπου παρατηρούνται σημαντικές αντιδράσεις στους κόλπους της ΚΟ.

Στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας αναμένεται να βρίσκεται η βασική στόχευση αυτής της πρωτοβουλίας που αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέσα από τις εξηγήσεις που θα δοθούν σχετικά με το περιεχόμενο και τον σκοπό της ρύθμισης να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΝΔ όπου μέχρι στιγμής έχουν διαφωνήσει δημοσίως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και περίπου δέκα βουλευτές.

Ο αριθμός των γαλάζιων βουλευτών που είναι πολύ επιφυλακτικοί έως αρνητικοί απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία είναι πολύ μεγαλύτερος και το εύρος των διαφοροποιήσεων αναμένεται να διαφανεί τώρα που θα συγκεκριμενοποιηθεί η κυβερνητική πρόταση και θα καλούνται τα γαλάζια στελέχη να τοποθετούνται επί αυτής.

Η στάση πάντως της ΚΟ της ΝΔ κατά την παλαιότερη ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δίνει το στίγμα των αντιδράσεων που μπορεί να υπάρχουν εντός του κυβερνώντος κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 20 βουλευτές που είναι και σήμερα μέλη της ΚΟ της ΝΔ είχαν καταψηφίσει τότε, ενώ ανάλογος αριθμός είχε επιλέξει την αποχή.

Θεωρείται δεδομένο πως για να εγκριθεί το νομοσχέδιο θα χρειαστεί η ψήφος των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κινούνται στα αριστερά της ΝΔ και τα οποία ζητούν να αναγνωρίζονται πλήρη δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.

Τα πολιτικά ερωτηματικά από δω και πέρα αφορούν στο χρονοδιάγραμμα και στο εάν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία στην ΚΟ της ΝΔ.

Σε ότι αφορά το δεύτερο, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει πως αυτά θα αποφασιστούν όταν έρθει η ώρα, πιθανότερο θεωρείται να υπάρξει ψήφος κατά συνείδηση για τους γαλάζιους βουλευτές, από τους οποίους πάντως θα ζητηθεί να εκφράζουν τις όποιες διαφωνίες σε ήπιους τόνους και να μην κινούνται σε λογική “άσπρου – μαύρου”.

Εκ των πραγμάτων όμως θα είναι διαφορετική η αντιμετώπιση για τα μέλη της κυβέρνησης όπου δεν έχει καταγραφεί δημοσίως άλλη διαφοροποίηση πέραν εκείνης του κ. Βορίδη, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις υπουργών και υφυπουργών που επί της ουσίας δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα για το ζήτημα.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του διαλόγου και προώθησης του νομοσχεδίου στην Βουλή συνιστά ερωτηματικό εάν ο κ. Μητσοτάκης θα το προσδιορίσει κατά την αυριανή τηλεοπτική συνέντευξη.

Η αίσθηση πάντως που έχει δημιουργηθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι ο χρονικός ορίζοντας είναι πιθανό να συντμηθεί και η ρύθμιση να ψηφιστεί ενδεχομένως και αρκετά νωρίτερα από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.