Τρεις φορές τα τελευταία 70 χρόνια η Μεταμόρφωση Καρδίτσας πλημμύρισε μέχρι τις στέγες: Το 1953, το 1994 και πρόσφατα από την κακοκαιρία Daniel.
Οι κάτοικοι με τον κοινοτάρχη τους Πέτρο Κοντογιάννη κατέθεσαν επίσημο αίτημα στο Δήμο Παλαμά ζητώντας τη μετεγκατάσταση του χωριού τους σε άλλη περιοχή καθώς όπως λένε όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση τόσο πιο συχνά θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστροφές.
Ο οικισμός άλλωστε είναι χτισμένος στο χαμηλότερο σημείο του Θεσσαλικού κάμπου σε υψόμετρο μόλις 90 μέτρων.
«Όταν ξέσπασε η θεομηνία παλέψαμε με νύχια και με δόντια να σώσουμε τους πιο αδύναμους και πάντα θα με στοιχειώνει ότι δυο συμπολίτες μου έχασαν τη ζωή τους . Όπως διαμορφώνονται οι κλιματικές συνθήκες και με δεδομένο ότι τα έργα για τη συγκράτηση του νερού στα ορεινά θα αργήσουν περίπου δέκα χρόνια είναι δεδομένο ότι το χωριό πρέπει να μετεγκατασταθεί αλλά με τους δικούς μας όρους. Δεν θα πάμε στην Αμερική, ούτε θα βάλουμε τραγούδια του Καζαντζίδη για την ξενιτιά, θα μετακινηθούμε 5 χιλιόμετρα από τον τόπο μας γιατί πρέπει να είμαστε ασφαλείς» λέει στο iefimerida ο κ. Κοντογιάννης. Το θέμα ,όπως τονίζει, θα τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημοψήφισμα στο χωριό με την μορφή υπεύθυνης δήλωσης στην οποία οι κάτοικοι θα σημειώνουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
Νέο χωριό κοντά στον Παλαμά
Με έγγραφο του προς τον Δήμο Παλαμά το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μεταμόρφωσης προτείνει να χτιστεί ένα νέο χωριό στην περιοχή ανάμεσα στον Παλαμά και τα Καλυβάκια . Η έκταση αυτή είναι περίπου 200 στρέμματα και ανήκει στον Δήμο. « Ο πρώτος όρος που θέτουμε είναι επιδότηση ενοικίου για 2 χρόνια, όσο ελπίζουμε ότι θα χρειαστεί να χτιστούν τα νέα σπίτια. Αυτή τη στιγμή μόνο ένα ζευγάρι εξακολουθεί να ζει στο χωριό, όλοι οι άλλοι νοικιάζουν σε διάφορες άλλες περιοχές ακόμα και στη Λάρισα» λέει ο κ. Κοντογιάννης και συνεχίζει. « Ζητάμε επίσης να γίνουν κάποιες βασικές εργασίες στα σπίτια ώστε να μπορούν να διατηρηθούν ως αγροτικές κατοικίες με ένα ράντσο να αφήνουμε τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό μας και να κάνουμε τι δουλειές μας, δεν μπορούμε να αφήσουμε το χωριό να ρημάξει , είναι το αίμα των προγόνων μας. . Η περιοχή που προτείνεται για την μετεγκατάσταση είναι 200 στρέμματα και το χωριό μας 540, είναι θέμα βιοπορισμού».
Όπως λέει ο κ. Κοντογιάννης το χωριό – που διαθέτει 160 κατοικίες από τις οποίες 119 μόνιμες- συμφωνεί με την μετεγκατάσταση σε ποσοστό περίπου 90% . « Συνολικά το χωριό έχει 234 κατοίκους. Τα νέα σπίτια θέλουμε να χτιστούν με βάση όχι τα τετραγωνικά των υπαρχόντων σπιτιών αλλά των μελών των οικογενειών που ζουν σε αυτά γιατί κάποια παιδιά μπορεί να έχουν μεγαλώσει και να έχουν φύγει. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για να κινήσουμε τις διαδικασίες και σε αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε τη βοήθεια όλων » λέει ο Πέτρος Κοντογιάννης. Η πλειοψηφία των κατοίκων ζει από τις καλλιέργειες βαμβακιού ενώ λιγότεροι καλλιεργούν σιτάρι και καλαμπόκι.