Κακοκαιρία Daniel: Βαθιά τα «τραύματα» από τη θεομηνία στη Θεσσαλία – Στοίχημα το άνοιγμα των σχολείων

Δεκαπέντε μέρες πέρασαν από το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Daniel και χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλίας δεν έχουν πρόσβαση ακόμη στα βασικά αγαθά. Ολόκληρα χωριά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα είναι ακόμη πλημμυρισμένα.

 

Ο κάμπος της Αγιάς και του Κιλελέρ, ο μεγαλύτερος κάμπος της Λάρισας δηλαδή, εξακολουθεί να είναι κάτω από το νερό. Συνεχίζονται η αποκομιδή των νεκρών ζώων και οι έλεγχοι σε σπίτια και καταστήματα, που έχουν υποστεί ζημιές. Ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 12.000 αυτοψίες σε 165 κοινότητες.

Στη Λάρισα καθημερινά συγκεντρώνεται ανθρωπιστική βοήθεια, φτάνουν τόνοι από νερό και είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου στη συνέχεια να διανεμηθούν στους πληγέντες. Είναι πολύ μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου αλλά και των ιδιωτών, των επιμελητηρίων αλλά και της εκκλησίας και άλλων, προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους που παλεύουν με τη λάσπη και το νερό.

Αγωνία όμως και για τους μαθητές, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστό το πότε θα επιστρέψουν στα σχολεία. Δύο είναι τα διδακτήρια στη Λάρισα που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη Γιάννουλη στις Εργατικές Κατοικίες και στη Φαλάνη. Ωστόσο, αν αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης να λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα τα σχολεία, τότε σε αυτές τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα, οι μαθητές θα μεταφερθούν σε άλλα διδακτήρια.

Σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή των ζημιών, στον Δήμο Λαρισαίων περίπου 2.5000 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, όπως και 1.000 μικροεπιχειρήσεις και πάνω από 200 βιομηχανίες μόνο στο νομό της Λάρισας.

Τις πληγές τους συνεχίζουν να μετρούν και οι κάτοικοι του Πηλίου. Το μεγάλο πλήγμα είναι η βίαιη διακοπή της τουριστικής περιόδου. Σε ό, τι αφορά όμως το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, τα προβλήματα είναι πολλά στα οδικά δίκτυα με κομμένους δρόμους, με κατεστραμμένες γέφυρες.

Σε ότι αφορά το νερό, δεν υπάρχει νεότερο ούτε για τον Βόλο, ούτε για περιοχές στο νότιο Πήλιο που έχουν μείνει για δύο εβδομάδες χωρίς πόσιμο νερό. Οι πληροφορίες μάλιστα, για το πότε αναμένεται αποκατάσταση, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν.

Σίγουρα εκείνο που περιμένουν οι κάτοικοι είναι να ακούσουν μια καλή είδηση από την ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει αναλάβει τη μελέτη κατασκευής ενός ταχυ-διυλιστηρίου.