K. Μητσοτάκης – Τ. Ερντογάν: Τι αναμένει η Αθήνα από την αποψινή συνάντηση

Στην συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στις 18.00, είναι στραμμένο, σήμερα, το ενδιαφέρον της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη όπου λαμβάνει μέρος στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 

Η προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ηγετών, πέρα από τον πολύ σημαντικό συμβολισμό της (η δεύτερη σε δύο μήνες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους), έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και θα συμφωνήσουν πάνω στη βασική ατζέντα η οποία θα τεθεί επί τάπητος στις τεχνικές συνομιλίες που θα ακολουθήσουν στις 16 Οκτωβρίου ανάμεσα στους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, στην Αθήνα, και κρίνεται ως κομβική για τη συνέχεια.

Η συνάντηση αυτή συνιστά έναν ακόμη σταθμό στον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί από τους δύο ηγέτες κατά την συνάντησή τους τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αλλά και κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι είχαν συνομιλία και στην Νέα Υόρκη μία ημέρα πριν το ραντεβού των δύο ηγετών.

Επόμενος σταθμός θα αποτελέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που έχει συμφωνηθεί να συγκληθεί πριν το τέλος του χρόνου στην Θεσσαλονίκη και αφού προηγηθούν η εκκίνηση του πολιτικού διαλόγου στις 16 Οκτωβρίου και η συζήτηση για την θετική ατζέντα στις 17 Οκτωβρίου. Τρίτο άξονα στον οδικό χάρτη των επόμενων επαφών Ελλάδας- Τουρκίας συνιστούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στην Αθήνα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εκτιμάται ότι το ήρεμο κλίμα μπορεί να διατηρηθεί, χωρίς όμως να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες και με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να έχει καταστήσει σαφές από την ΔΕΘ ότι σε κάθε περίπτωση είμαστε πολύ μακριά ακόμη από την Χάγη.

Εκείνο που στην ουσία προσδοκά η χώρα μας από την σημερινή συνάντηση είναι να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για συνέχεια και συνέπεια στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεδομένου ότι παρά την σαφή βελτίωση του κλίματος του τελευταίους μήνες, δεν λείπουν και οι προκλητικές δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει από την ΔΕΘ ότι είναι «εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα», παράλληλα με «την προώθηση μιας θετικής ατζέντας.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χθες πως η Ελλάδα, «χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πιστεύει στον διάλογο, πιστεύει στην επίλυση της μοναδικής διαφοράς που μας χωρίζει με την Τουρκία, που βέβαια δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά αυτός θεωρητικά είναι ο στόχος».

Όπως είπε, ο διάλογος «θα προχωρήσει και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα και θα τον αξιολογούμε κάθε φορά και από τη δική μας την πλευρά, με βάση και τις εξελίξεις που προκύπτουν».