Πυρκαγιά στον Εβρο: Νέα δορυφορική εικόνα της καταστροφής – Πάνω από 808.000 τα καμένα στρέμματα

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη φωτιά στον Εβρο, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πυρκαγιά στον Εβρο: Νέα δορυφορική εικόνα της καταστροφής – Πάνω από 808.000 τα καμένα στρέμματα-1

Οπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Εβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στον Εβρο η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης

«Το δάσος της Δαδιάς δεν θα επανέλθει»

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος εξέφρασε φόβους ότι το δάσος της Δαδιάς «δεν θα το ξαναδούμε όπως το ξέραμε» μετά την πυρκαγιά.

«Το δάσος της Δαδιάς δεν θα επανέλθει»

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως «δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό», πρόσθεσε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε πως η περιοχή της Δαδιάς, είναι προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA που σημαίνει ότι έχει μοναδικότητα. Δεν συναντάται σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης και αυτό γιατί οι συνθήκες που το δημιούργησαν ήταν μοναδικές.