Εως 100.000 ευρώ τα πρόστιμα της ΑΑΔΕ για πειραγμένες ταμειακές

Οδηγίες για επιβολή προστίμων που φτάνουν έως και 100.000 ευρώ δίνει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με εγκύκλιο για τις περιπτώσεις «πειραγμένων» ταμειακών μηχανών που θα εντοπίσουν οι ελεγκτές της Αρχής.

Καθώς διαπιστώνονται πολλά τέτοια περιστατικά, ο κ. Πιτσιλής έδωσε κατευθύνσεις στους ελεγκτές, σημειώνοντας στην εγκύκλιο τα εξής:

1. Για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ), κατά οποιονδήποτε τρόπο, επιβάλλονται πρόστιμα ανά ελεγχόμενο έτος ως εξής:

– Οταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα του ελεγχόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου ή οντότητας, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις φορολογικές δηλώσεις των τριών τελευταίων φορολογικών ετών. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

– Οταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος Πιτσιλή προς τους ελεγκτές της εφορίας.

2. Κάθε ΦΗΜ, ανεξαρτήτως είδους και τύπου, θεωρείται πάντοτε ενιαίο λειτουργικό σύνολο με λοιπά μέρη που ενδέχεται να διασυνδέονται εξωτερικά, μέσω κατάλληλων καναλιών επικοινωνίας με σκοπό την ορθή έκδοση των παραστατικών.

3. Παραβίαση του ΦΗΜ συνιστά:

– Η παραβίαση της σφραγίδας της κεφαλής της βίδας ασφαλείας και η παρέμβαση hardware ή στον μικροκώδικα (firmware).

– Σε περίπτωση χρήσης ειδικών φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ), παραβίαση συνιστά και η τροποποίηση του λογισμικού υποστήριξης (driver) που βρίσκεται εγκατεστημένο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία του μηχανισμού με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

4. Παραποίηση των αρχείων ΦΗΜ συνιστά η αλλοίωσή τους.

5. Επέµβαση στη λειτουργία του ΦΗΜ με οποιονδήποτε τρόπο συνιστά η κάθε παρεμβολή ή παρέμβαση στη λειτουργία του που διασπά τη σχετική ενότητα και διακόπτει την αλληλουχία τεκμηρίωσης του εκδοθέντος παραστατικού.