«Κίνημα της πετσέτας»: Διαμαρτυρίες κατά της ξαπλώστρας από την Ανάβυσσο ως τη Χαλκιδική την Κυριακή (6/8)

Δύο κινητοποιήσεις έγιναν την Κυριακή στη Χαλκιδική, καθώς μέλη του νεοσύστατου «Κινήματος της Πετσέτας» συγκεντρώθηκαν στην Ποτίδαια και στο γήπεδο της Νικήτης, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και χρόνια συντελείται σωρεία παραβάσεων στις παραλίες.

Την ίδια ώρα στην Αττική, οι κάτοικοι της Αναβύσσου απέκτησαν ομάδα και μέσω του Facebook, ενώ και στη Χαλκιδική το κίνημα για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες συγκέντρωσε σε πολύ μικρό διάστημα χιλιάδες μέλη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες στην Χαλκιδική, επιχειρήσεις έχουν κλείσει τη δίοδο στον αιγιαλό και ο μόνος τρόπος για να έχει κανείς πρόσβαση είναι να καταβάλλει αντίτιμο, ενώ η εικόνα με τις ξαπλώστρες να φτάνουν μέχρι το κύμα που κλείνουν όλη την παραλία, είναι ο κανόνας

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα Φαλάσαιρνα μετά τις καταγγελίες για κατάληψη δημόσιου χώρου στην παραλία που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

Η κατάληψη του δημοσίου χώρου ξεπερνά το 80%, αντί για 30% που είναι το επιτρεπόμενο όριο

Οι παρανομίες και τα προβλήματα στην κατάληψη του δημόσιου χώρου είναι περισσότερο από εμφανή, καταγγέλλουν και μέλη της πρωτοβουλίας με την επωνυμία Φαλάσαιρνα. Η κατάληψη του δημόσιου χώρου στην παραλία ξεπερνάει το 80%, τη στιγμή που επιτρέπεται μόνο το 30%, σε περιοχές του δικτύου Natura όπως αυτή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς άδεια, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω άλλων θεμάτων. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αν και όταν επιβάλλονται, ίσως αντιστοιχούν με τις εισπράξεις μισής μέρας, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τώρα εκκαθαρίζονται, υποθέσεις με πρόστιμα και παρατυπίες του 2018.

Απορρίφθηκαν τρεις δημοπρατήσεις για ομπρελοκαθίσματα και θαλάσσια σπορ στα Φαλάσαρνα

Ταυτόχρονα, η Κτηματική Υπηρεσία απέρριψε τρεις δημοπρατήσεις για ομπρελοκαθίσματα και θαλάσσια σπορ στα Φαλάσαρνα, καθώς διαπιστώθηκε καταπάτηση αιγιαλού μετά από αυτοψία του Α.Τ. Κισσάμου.

Συγκεκριμένα δεν προχώρησαν οι δημοπρατήσεις σε δύο σημεία στις θέσεις «Αγία Παρασκευή» και «Βρωμόλιμνη», μετά τη διαπίστωση της καταπάτησης, ενώ μια ακόμη θέση δεν δημοπρατήθηκε, καθώς υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Στο Πήλιο μπορεί το κίνημα της πετσέτας να μην έχει εξαπλωθεί με τη μορφή γενικευμένης και έντονης διαμαρτυρίας, δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν υφίσταται πρόβλημα. Στον Αη-Γιάννη Πηλίου, μια παραλία χιλιομέτρων δίνεται η δυνατότητα, και για οργανωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά υπάρχει επίσης ένα μεγάλο μήκος της παραλίας που μπορούν να το χαρούν και να το απολαύσουν ελεύθερα οι λουόμενοι. Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο σε άλλες παραλίες του Πηλίου, μικρότερες και κυρίως παραλίες που βρέχονται από τον Παγασητικό και όχι από το Αιγαίο, αναφέρει στο ρεπορτάζ της από την Άφησσο η ΕΡΤ.