«Χτυπάει» το Ιόνιο η κακοκαιρία «Petar» - Πώς θα κινηθεί στις υπόλοιπες περιοχές

Τα «δόντια» της έδειξε ήδη η κακοκαιρία Petar στην Κέρκυρα, με καταιγίδες και βοριάδες ενώ το 112 ηχεί από νωρίς στα κινητά όσων βρίσκονται στα νησιά του Ιονίου.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα, χρειάστηκε να γίνει επιχείρηση απεγκλωβισμού 10 τουριστών από παραλία της Κέρκυρας, καθώς τους «κύκλωσε» ο καιρός και ήταν αδύνατον να φύγουν μέσω στεριάς. Έτσι, έφυγαν μέσω της θάλασσας με σκάφος ενός ιδιώτη που έσπευσε να βοηθήσει.

Η κακοκαιρία Petar βάζει «στόχο» Kέρκυρα, Παξούς, Πάργα, Σύβοτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχές, τις καταιγίδες, τους κεραυνούς και τις χαλαζοπτώσεις.

Η πρόγνωση των μετεωρολόγων – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, από το μεσημέρι του Σαββάτου 05-08-2023 έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 06-08-2023, θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή τα φαινόμενα στη δυτική χώρα θα εξασθενήσουν.

Από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη, αλλάζει ξανά το σκηνικό το καιρού και έρχονται μελτέμια, αφού οι βοριάδες θα είναι ισχυροί από 5-7 μποφόρ, κυρίως στο Αιγαίο, αλλά και σε περιοχές του Ιονίου.

Οι περιοχές που θα «χτυπηθούν από την κακοκαιρία είναι:

  • Κέρκυρα – Παξοί.
  • Από νωρίς το απόγευμα του Σάββατου τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου (κυρίως Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη), η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και η δυτική Μακεδονία.
  • Από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησος και η δυτική και βόρεια Θεσσαλία.
  • Από το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή η κεντρική Μακεδονία.

Καλλιάνος: «Δεν κάνουμε τους ήρωες»

Στο μεταξύ, ο μετεωρολόγος του MEGA Γιάννης Καλλιάνος σε βίντεο που ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook προειδοποίησε για ισχυρότατες καταιγίδες σήμερα Σάββατο στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας, ενώ τόνισε ότι «Στα έντονα καιρικά φαινόμενα προστατευόμαστε και δεν κάνουμε τους ήρωες».

Η Πολιτική Προστασία έχει προειδοποιήσει ότι τις επόμενες ώρες έως και αργά το βράδυ, προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως, ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι.

Με το συγκεκριμένο μήνυμα, η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, κατά την διάρκεια των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.