Καύσωνας Κλέων: Στα ύψη ο υδράργυρος για πάνω από μια εβδομάδα - Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

Προ των πυλών της χώρας είναι ο μεγάλος καύσωνας που αναμένεται να «ψήσει» την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες και ο οποίος φαίνεται πως θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Ήδη από την Τετάρτη 12 Ιουλίου ο καιρός στη χώρα θα ξεκινήσει να γίνεται σχεδόν ανυπόφορος και απαιτείται μεγάλη προσοχή ειδικά σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους, εγκύους και παιδιά. Ήδη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα «Κλέων», ενώ και οι μετεωρολόγοι συγκλίνουν στο ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού, οι πιο δύσκολες -κατά συνέπεια και πιο ζεστές- ημέρες θα είναι η Παρασκευή 14 Ιουλίου, το Σάββατο 15 του μήνα και η Κυριακή (16/7). Ο υδράργυρος το διάστημα αυτό θα βρίσκεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας «Κλέων»: Στο κόκκινο ο υδράργυρος σε όλη τη Μεσόγειο

Ο καύσωνας «Κλέων» θα είναι αποτέλεσμα των πολύ θερμών αέριων μαζών από την Αφρική που θα καλύψουν τη Μεσόγειο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ολόκληρη η περιοχή είναι «βαμμένη» με ένα βαθύ κόκκινο χρώμα.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του θερμού κύματος, είναι ότι θα επηρεάσει το σύνολο των 22 χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τα Βαλκάνια. Ο χάρτης αποτυπώνει τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Παρασκευή (14/7).

Το ύψος των 1.500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

καύσωνας

Στην Ελλάδα η κορύφωση της θερμής μεταφοράς αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή 14 με Κυριακή 16 Ιουλίου, οπότε θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάνουν στα επίπεδα των 42-44 βαθμών Κελσίου.

Ακολουθούν δύο ενδεικτικοί προγνωστικοί χάρτες για την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7):

Τουλάχιστον έξι ημέρες θα διαρκέσει ο καύσωνας «Κλέων» – Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Όσον αφορά την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ για τον καύσωνα «Κλέων», η κορύφωσή του προβλέπεται την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/10). Ωστόσο, ήδη από την Τετάρτη 12 Ιουλίου ξεκινούν τα 40άρια, με τη Θεσσαλία να πλήττεται πρώτη από το σφοδρό κύμα ζέστης, το οποίο θα πρέπει να μας βρει τους πολίτες κατάλληλα προετοιμασμένους.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη 12 Ιουλίου:

Την Τετάρτη υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην Κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη 13 Ιουλίου:

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην Κεντρική Μακεδονία και στο εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή 14 Ιουλίου:

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και στο εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες το Σάββατο 15 Ιουλίου:

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και στο εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες την Κυριακή 16 Ιουλίου:

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και στο εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου προβλέπεται μικρή αλλά πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας.